Prima pagină > Drept comunitar, Dreptul muncii > Sanctiuni dure pentru munca la negru

Sanctiuni dure pentru munca la negru

Prin noile dispozitii legale, Guvernul roman spera sa scoata la suprafata munca la negru, crescand totodata si numarul joburilor ce vor aparea pe piata de munca. In acest moment, 1 milion si jumatate de romani muncesc ilegal, si asta reiese doar din datele oficiale. Guvernantii vor incerca sa-i forteze pe angajatori sa incheie contracte de munca legale, masurile luate pornind de la o majorare a amenzilor si ajungand pana la 2 ani de inchisoare. Pana acum, angajatorul platea pentru fiecare muncitor incadrat fara norme legale o amenda intre 3.000 si 4.000 de lei. Conform noilor reglementari, amenda a crescut pana la 10.000 – 20.000 de lei, iar pe langa aceasta vor putea fi aplicate si unele pedepse complementare, cum ar fi interzicerea accesului la ajutoare, subventii sau fonduri europene pe o perioada de cel mult 5 ani. Pedeapsa maxima ii vizeaza pe angajatorii care au mai mult de 5 muncitori fara forme legale, si consta in inchisoare de la unu la doi ani.

Odata cu aceste majorari ale sanctiunilor, s-au prevazut si pedepse pentru angajati, sub premisa ca aceasta forma ilegala de munca nu ar fi posibila fara acordul lucratorilor. Acestia pot fi sanctionati cu amenda intre 500 si 1.000 de lei.

Guvernul roman s-a anuntat a fi foarte dur in implemantarea acestor masuri, motivand ca adoptarea lor este necesara in vederea corelarii legislatiei interne cu cea europeana.

In multe tari ale Uniunii Europene exista o legatura stransa intre imigratia ilegala si munca la negru. Din acest motiv, Italia si Marea Britanie, in principal, au inasprit pedepsele privind sanctionarea imigrantilor ilegali, ajungand pana la arestarea acestora, masuri combatute insa de CEDO, care a statuat ca inchiderea imigrantilor ilegali contrazice directivele UE, care au ca obiectiv stabilirea unei politici eficiente pentru expulzarea si repatrierea cetatenilor a caror sedere in spatiul european este ilegala, respectandu-se in acelasi timp si drepturile lor fundamentale.

In Franta, munca ilegala este din ce in ce mai pedepsita, instantele franceze inregistrand o crestere a condamnarilor in ultimii ani, principala infractiune fiind nedeclararea salariatilor de catre angajatori.

Spania va acorda companiilor in lunile urmatoare o “amnistie” pentru a reglementa munca la negru. Un decret-lege care ar trebui sa fie aprobat maine ii va scuti de sanctiuni pe angajatorii care trec in legalitate locurile de munca la negru inainte de 30 iunie. Acestia vor fi obligati sa incheie contracte de munca legale si sa plateasca doar contributiile sociale de la inceputul anului pana in prezent. Guvernul spaniol spera sa diminueze in acest fel rata somajului, care a ajuns la 21% din populatia activa.

Conform unui raport european, domeniile cele mai afectate de munca ilegala sunt cele cu utilizare intensiva a fortei de munca, precum agricultura, constructiile sau serviciile hoteliere si alimentatie publica.

Sursa:  adevarul.ro, Parlamentul European

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: