Prima pagină > Drept comunitar, Proprietate intelectuala > Piata unica a drepturilor de proprietate intelectuala

Piata unica a drepturilor de proprietate intelectuala

Comisia Europeana a adoptat recent un proiect prin care doreste sa restructureze cadrul legal de functionare al proprietatii intelectuale. Obiectivele acestei strategii sunt incurajarea creativitatii si inovatiei in scopul cresterii economice si a calitatii produselor in Europa.

Principiul care va sta la baza acestui proiect este crearea unei piete unice a drepturilor de proprietate intelectuala. Necesitatea unui astfel de cadru legal este impusa de costurile ridicate ale brevetarii si licentierii in diferite state europene, de incertitudinile protejarii legale pe care le prezinta atat creatorii, cat si consumatorii, toate acestea ducand la descurajarea activitatilor creative.

In prezent, in materia brevetelor de inventie, stim ca sistemul european este unul complex, fragmentat si costisitor. Spre exemplu, obtinerea unui brevet si mentinerea protectiei asigurate de acesta in toate cele 27 de state membre ale UE, poate ajunge la costuri de 200.000 de euro. Pentru aceste motive, se lucreaza acum la realizarea unui sistem unitar de protectie a brevetelor in cadrul cooperarii a 25 de state membre, precum si la crearea unui tribunal unificat si specializat in materie de brevete, lucru ce ar reduce foarte mult costul solutionarii litigiilor si timpul aferent acestora.

In ceea ce priveste incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, pirateria si contrafacerea ameninta din ce in ce mai mult piata economica, aducand in ultimii ani, prejudicii uriase industriilor filmului, muzicii, televiziunii sau de software. Iar aici va fi adevarata provocare pentru Comisia Europeana, combaterea unui fenomen care are la baza un instrument foarte greu de reglementat si de tinut sub control, Internetul.

Masurile trecute pe hartia proiectului de catre Comisia Europeana mai vizeaza si domeniul marcilor, unde, cu toate ca marca comunitara a fost adoptata in urma cu 15 ani, este nevoie de o eficientizare a asistemului, domeniul drepturilor de autor sau crearea bibliotecilor digitale.

In concluzie, Comisia Europeana a inteles ca proprietatea intelectuala sta la baza viitoarei economii. Un cadru, in primul rand legal, care sa usureze si sa incurajeze activitatea creativa, va profita marilor companii, si implicit, economiei europene.

CJ  George Achim

Sursa: Europa.eu

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: