Prima pagină > Drept procesual civil, Jurisdinamica > Proces record al instantelor judecatoresti

Proces record al instantelor judecatoresti

Cine spunea ca lucrurile merg greu in Romania, nu era departe de adevar, iar justitia nu se sustrage nici ea acestui defect. Un proces de lung metraj, aflat pe rolul instantelor romane de 28 de ani, demn de un adevarat record, presarat cu abtineri, recuzari controversate, tergiversari si o utilizare excesiva a cailor extraordinare de atac.

Este vorba de litigiul dintre reclamanta Metalimportexport SA si paratele Otto Wolff America Inc, Otto Wolff Gmbh si Thyssen Krupp Steel AG, inregistrat la 30 decembrie 1983 la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, si declinat 10 ani mai tarziu, in 1993, la Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti.

In anul 1998 a fost pronuntata prima sentinta in acest dosar prin care s-a admis in parte cererea reclamantei, si anume obligarea paratelor la plata sumei de 18 milioane de dolari, reprezentand contravaloarea unor marfuri.

Au urmat bineinteles apelurile, in 1999, toate respinse de Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca in anul 2000, Inalta Curte de Casatie si Justitie sa admita recursul paratelor Otto Wolff si Thyssen, si pe cale de consecinta, sa le exonereze de plata celor 18 milioane de dolari, decizia fiind definitiva si irevocabila. Procurorul General al Romaniei a fomulat recurs in anulare, ulterior retras. Impotriva acestei decizii, reclamanta a formulat contestatie in anulare, admisa de ICCJ.

Dupa mai multe contestatii in anulare, dosarul este in prezent suspendat pentru solutionarea unor exceptii de nelegalitate.

In urma unei verificari a Inspectiei Judiciare, se arata ca motivele acestui proces record sunt: complexitatea cauzei, necesitatea efectuarii procedurii cu strainatatea, desfiintarea hotararilor irevocabile, cererile repetate de abtinere si recuzare, etc. Iar mai nou, Sectia pentru judecatori a CSM a cerut Inspectiei Judiciare o noua ancheta, ca poate le-a scapat ceva.

In concluzie, un dosar care se apropie de varsta de 30 de ani si nu pare nici pe departe finalizat are toate sansele sa prinda “pensia” pe masa instantelor din Romania.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: