Prima pagină > Drept comercial > Romania, „raiul” rau-platnicilor

Romania, „raiul” rau-platnicilor

Probleme cu lichiditatile ? Obligatii restante la bugetul de stat ? Insolventa ? Faliment ?

Nici o problema, veti ramane probabil cu o amintire placuta, de pe vremea cand firma dvs. functiona si piata nu era plina de parteneri neseriosi.

In Romania de astazi, din pacate, intarzierea la onorarea obligatiilor contractuale, pur si simplu s-a “cronicizat” !

Ce-ati zice daca s-ar legifera  un termen de plata de 30  de zile de la data livrarii bunului sau a prestarii serviciului? Credeti ca  rau-platnicii ar fi, astfel, eliminati de pe piata sau doar s-ar adanci blocajul de acum?

Acestea sunt intrebari generate de situatia actuala de pe piata interna si europeana in care, numeroase firme se confrunta cu reale blocaje. In principal, acestea sunt produse  de intarzieri in onorarea  obligatiilor de plata, rezultate din derularea unor contracte comerciale.

Preocupata  fiind de “soarta” juridica a unor astfel de firme, am avut ocazia sa identific cateva aspecte relevante.

Desi nu este deloc surprinzator, in 24 ianuarie 2011, Consiliul Uniunii Europene, probabil “speriat si EL” de blocajele financiare si falimentul mai multor firme, a adoptat o forma revizuita a Directivei 2000/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind combaterea intarzierii efectuarii platii, in cazul tranzactiilor comerciale.

Prin aceasta revizuire se doreste o cat mai exigenta reglementare in materie, in principal sub aspectul termenelor  minime ( 30 de zile)  si maxime ( 60 de zile) de plata dar si a dobanzilor aplicate in caz de intarzieri.

Asadar, termenul de plata de maxim 90 de zile, existent in legislatia noastra transpusa, potrivit art. 12 alin 1 din O.U. nr. 119/2007, fiind de la acest moment al revizuirii, doar o exceptie.

Spania, stat membru UE, a transpus  Directiva 2000/35/CE in legislatia sa interna inca din 01.07.2006 ! Aici s-a reglementat prin Legea nr. 3/2004, un termen de minim 30 de zile de plata  de la data livrarii marfii ( in cazul produselor perisabile) si de maxim 60 de zile in cazul celorlate produse si servicii.

Ce parere aveti ? Oare sa fi “riscat” Spania instituind astfel de termene? Sigur ca nu, daca ne gandim ca este o tara care “constientizeaza” ca plata in termen a serviciilor si a marfurilor produse ii asigura un flux echilibrat al comertului.

De ce nu ar exista si la noi, in RO, o astfel de “constiinta”? Poate ca noi ne multumim cu termenul maxim de 90 de zile in care “doar teoretic” se pot incasa facturile scadente … Practic insa, ramane ca instantele de judecata sa decida ce termene acorda in astfel de proceduri … urgente.

Apropo, pentru Ordonantele de Plata se acorda deja termene prin Decembrie …

Romania va astepta probabil, alti  2 ani recomandati in vederea transpunerii revizuirii Directivei mai sus mentionata. Nu se stie totusi, in anul 2013 cate firme vor mai fi in functiune si vor putea beneficia in concret de aceste exigente …

Vor fi oare companiile suficient de inspirate sa faca deja trimitere la aceste noi reglementari comunitare ?

Ce vor hotara oare instantele, vazand inserate in contractele comerciale, termene de plata  cuprinse intre 30 si 60 de zile de la livrarea bunului sau prestarea serviciului, in baza directivelor europene ?

Va recomand cateva link-uri pe aceasta tema:

Directiva 2000/35/CE privind combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale revizuita

Facturile trebuie platite in maximum 30 de zile

Facturi platite in maximum 60 de zile

Av. Adriana BANGĂLĂ

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: