Prima pagină > Modificari legislative > Evolutie sau dezastru ?!

Evolutie sau dezastru ?!

Se apropie cu viteza ziua de 1 octombrie si se pare ca vom avea un nou cod civil.Asa prevede in mod oficial Legea 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii 287/2009 privind Noul Cod Civil, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Asadar, zarurile sunt aruncate.

La o prima citire, aceasta Lege 71/2011 contine 375 de modificari ale noului cod. Adica destul de mult. Sa zicem totusi ca e mai bine ca se modifica acum decat dupa intrarea lui in vigoare. Dar asta nu e tot, legea mai pune pe masa Guvernului cateva proiecte, cel putin 4 la numar, care trebuie adoptate in urmatoarele 2 luni. Asa ca spor la treaba!

Ministerul Justitiei lauda noul cod si spune ca va influenta pozitiv in primul rand viata economica romaneasca (exact asta vrem sa auzim si noi) prin crearea conditiilor dezvoltarii investitiilor straine in Romania si prin deschiderea investitiilor romanesti catre alte piete. Adica vechea poveste cu investitiile, facilitata acum, se pare, si de codul civil.

Lasand deoparte aprecierile ministeriale, sunt convins ca nimeni nu contesta avantajele pe care le-ar putea aduce aceasta noua reglementare. Dar cu o singura conditie, sa fie aplicata in mod corect. Ne aflam intr-o situatie extrem de instabila, inclusiv din punct de vedere juridic, si vrem sa aruncam pe piata o lege de o importanta capitala, fara ca in prealabil sa verificam, sau macar sa concluzionam partial, efectele pe care le va avea un asemenea demers.

Exista in derulare un studiu de impact referitor la efectele celor 4 coduri, studiu organizat de o renumita firma de avocatura, cu disponibilitatea unui buget de 1 milion de euro, bani imprumutati de la Banca Mondiala, deci treaba serioasa! Insa Guvernul, grabindu-se ca fata mare la legiferare, n-a dorit sa astepte (sau poate a anticipat) rezultatele acestui studiu, care vor fi finalizate in toamna.

Singura institutie care a gandit mai realist, fiind de asemenea si organismul asupra caruia cade in mare masura responsabilitatea implementarii Codului Civil, este Consiliul Superior al Magistraturii, care nu a sustinut ideea lansarii premature a noilor coduri si a  propus amanarea evenimentului pentru anul 2012. Insa cum forul decizional in tara asta este Parlamentul, acesta a adoptat legea intrarii in vigoare a Noului Cod Civil cu 281 de voturi pentru si o abtinere. Mai rar vedem o asemenea hotarare a clasei politice.

Problema acum e ca autoritarile lanseaza noul cod fara ca in prealabil sa fi pregatit primul moment de dupa intrarea in vigoare a acestuia, care este si cel mai important. Adica momentul pronuntarii primelor hotarari judecatoresti, care se vor transmite rapid printre magistrati si avocati si vor sta la baza viitoarei jurisprudente. E nevoie deci, de o practica unitara inca de la inceput, altfel se pot crea probleme iremediabile, care isi vor pune amprenta multi ani de acum inainte pe sistemul judiciar, si asa bulversat in momentul de fata.

Consiliul Superior al Magistraturii a initiat deja un program de pregatire si aplicare a Noului Cod Civil in colaborare cu institutiile de formare a avocatilor si notarilor publici. Sa le uram succes !

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Lehadusu Gabriel
    24 mai 2013 la 20:08

    Am sa prezint o opinie separata de „bucuria nestavilita” ce a „invadat” o anumita parte a juristilor din Romania odata cu aparitia NOULUI COD CIVIL, considerat de multi o MINUNE a „REFORMEI” mult trambitate. Noul cod civil este mai slab decat vechiul cod,are notiuni care nu corespund principiilor de drept civil si nici teoriei dreptului civil,are prevederi contrare spirutului acestui popor,reprezintand UN ” SEISM ” AL RAPORTURILOR DE DREPT CIVIL VIITOARE .Intr-un cuvant DEZASTRU.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: