Prima pagină > Drept comercial > Procedura recuperarii creantelor, rapida „ca melcul”

Procedura recuperarii creantelor, rapida „ca melcul”

Daca sunteti comerciant si ati contractat cu parteneri rau-platnici, atunci e bine de stiut ca sistemul judiciar  va ofera trei posibilitati pentru recuperarea debitelor: procedura de drept comun, mai anevoioasa si indelungata¸procedura somatiei de plata reglementata de OG nr. 5/2001 si procedura ordonantei de plata, prevazuta de OUG nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale.

Anterior anului 2007, procedura cea mai folosita pentru recuperarea debitelor era somatia de plata, intrucat creditorul isi putea realiza creanta intr-un timp mai scurt si intr-un mod mai simplu, asta cel putin teoretic. In octombrie 2007 a fost adoptata si ordonanta de plata prin OUG nr. 119/2007, fiind de fapt o transpunere a Directivei Europene 2000/35/CE privind combaterea intarzierii executarii platilor rezultate din contracte comerciale. De la acea data, cele doua proceduri functioneaza in paralel, oferind creditorului posibilitatea de a alege, in functie de beneficiile oferite fiecarei situatii in parte.

Avantajele acestor doua proceduri fata de actiunea intemeiata pe dreptul comun constau in valoarea scazuta a taxei de timbru, respectiv 39 de lei, asta indiferent de marimea creantei, si in caracterul declarat de proceduri simplificate si urgente.

Pentru admisibilitatea cererii avand ca obiect somatia de plata se cere ca respectiva creanta sa fie certa, lichida, si exigibila, sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani asumata prin contract sau prin alt inscris, semnat ori acceptat de parti.

Trebuie stiut ca hotararea ce va contine somatia de plata nu constituie titlu executoriu si va trebui, printr-o alta cerere, sa solicitati instantei investirea cu formula executorie.

Ordonanta de plata se diferentiaza de somatie in primul rand prin faptul ca este aplicabila creantelor certe, lichide si exigibile rezultate din raporturi comerciale, adica orice contract incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta. Procedura prealabila de conciliere nu este obligatorie, probele sunt mai numeroase, pe langa inscrisuri constand in contracte si facturi, fiind permisa, spre exemplu, si corespondenta cu debitorul. Ordonanta de plata constitutie titlu executoriu, iar termenul de plata, ca si in cazul somatiei, este cuprins intre 10 si 30 de zile de la comunicare.

Este de retinut ca pentru a introduce o astfel de cerere trebuie sa va asigurati ca toate inscrisurile sunt foarte bine puse la punct, eliminand orice urma de indoiala. Spre exemplu, daca factura nu este in acelasi timp semnata si stampilata sau din dovezile administrate nu reiese caracterul cert al creantei, instanta va putea respinge cererea.

OUG nr. 119/2007 prevede in art. 12 ca procedura emiterii ordonantei de plata nu trebuie sa depaseasca 30 de zile de la data introducerii cererii creditorului. In realitate, insa, aceasta dispozitie nu se respecta! Pe rolul instantelor se inregistreaza cererile “la rand”, fara a se tine cont de caracterul urgent, reglementat de acte normative, al anumitor proceduri. Spre exemplu, daca veti inregistra acum o cerere privind emiterea unei ordonante de plata, primul termen va fi cel mai probabil in februarie 2012! Va puteti incerca norocul, cerand preschimbarea termenului, in temeiul art 153 alin. 3 Cpc, insa va trebui sa fiti extrem de convingatori in motivarea urgentei in cererea scrisa depusa la dosar, intrucat judecarea acesteia nu se va face in sedinta publica, ci in camera de consiliu, si este posibil sa nu vi se permita sustinerea cererii.

Concluzia e ca instantele nu mai acorda interes acestor proceduri simplificate de realizare a creantelor, iar scopul pentru care ele au fost adoptate, respectiv evitarea blocajelor economice ale activitatilor comerciale prin intarzierea platilor, nu mai este in prezent atins.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: