Prima pagină > Drept comunitar, Modificari legislative, Proprietate intelectuala > Avem Marci dar cine sta “de sase” ?

Avem Marci dar cine sta “de sase” ?

S-a mai discutat intr-un articol anterior aici pe Jurisdinamica.ro, despre schimbarea procedurii de inregistrare si protejare a marcilor, prin Legea nr. 66/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice.

Modificarile legislative s-au vrut de fapt sa fie o transpunere a legislatiei europene in materie de marci, avand ca principal efect transferul protectiei drepturilor asupra marcilor, catre proprietarii acestora.

Pe scurt, cei care au marci inregistrate trebuie sa verifice periodic cele trei baze de date, respectiv OSIM (marci nationale), OMPI (marci internationale) si OAPI (marci comunitare), pentru a evita acordarea de marci identice sau similare cu ale lor. In alta ordine de idei, pentru ca OSIM nu mai emite din oficiu avizul de refuz in cazul unor drepturi anterioare, cei care sunt in pericolul de a li se copia marca trebuie sa faca o Opozitie intr-un termen de 2 luni.

In asta consta practic apararea impotriva incercarilor de “plagiat” in acest domeniu !

Modificarile de-acum vor determina mai multi detinatori de marci sa-nceapa sa se documenteze, sa devina proprii lor consilieri in Proprietate Intelectuala, probabil ca asta se urmareste acum …

Lasand gluma la o parte, pentru a beneficia de o protectie maxima a drepturilor lor si pentru a scapa de o grija in plus, este recomandat ca titularii marcilor sa apeleze la serviciile unor specialisti in proprietate intelectuala, care vor identifica in timp util tentativele de copiere a marcilor si vor initia demersurile legale in vederea stoparii acestora.

Sigur, ati putea spune ca nu stiti sau nu vreti sa faceti nimic ! Ati pretinde ca vreti sa va apere OSIM in baza inregistrarii de-acolo …

Totusi, in situatia in care nu se depune opozitia la timp impotriva noii marci identica sau similara cu cea existenta, aceasta va fi inregistrata, iar singura modalitate de eliminare a ei ramane actiunea in anulare introdusa in instanta, ceea ce presupune costuri ridicate si timp indelungat.

Prin urmare, este mult mai eficient sa previi decat sa actionezi in instanta !

Prevenirea, respectiv monitorizarea, este necesar a fi facuta de specialisti in proprietate intelectuala, si nu direct de titularii marcilor, intrucat cunostintele necesare unei astfel de activitati s-ar putea sa exceada competentei lor.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: