Prima pagină > Drept comunitar, Modificari legislative > Averea cui se confisca ?

Averea cui se confisca ?

Un subiect larg dezbatut in ultima perioada, in special de clasa politica, este legat de confiscarea averilor ilicite. Din cauza unor confuzii, multi au tresarit la aflarea vestii ca guvernul elaboreaza un proiect de lege care-si propune reglementarea acestei confiscari si au inceput sa-si caute prin buzunare si prin facturi sa vada daca sunt acoperiti.

Trebuie lamurit insa un aspect: este vorba despre confiscarea extinsa, o institutie a dreptului penal, care se refera la confiscarea bunurilor dobandite prin savarsirea unor infractiuni, fiind necesara in prealabil existenta unei condamnari. Aceasta reglementare ar permite implicit urmarirea bunurilor rezultate din infractiuni transferate unor terte persoane, fizice sau juridice. Scopul final urmarit ar fi evitarea situatiilor cand persoane care au dobandit ilicit bunuri prefera sa execute o condamnare ca mai apoi sa ramana in posesia si sa se bucure de averea dobandita ilegal.

S-a dezbatut foarte mult si pe tema neconstitutionalitatii acestei reglementari si s-a sustinut ca ar incalca art. 44 alin. 8 din legea fundamentala a statului, care prezuma caracterul licit al dobandirii averii, si ca ar fi necesara inlaturarea acestei prezumtii pentru a putea fi implementata confiscarea extinsa. Cu alte cuvinte, sa renuntam la un atribut al statului de drept, cu toate ca aceasta confiscare a bunurilor dobandite ilicit ar fi acoperita de art. 44 alin. 9, care spune ca “Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”.

In temeiul acestor norme constitutionale, ar putea fi cu usurinta elaborate acte normative care sa prevada ce bunuri intra sub incidenta acestei confiscari speciale si in ce conditii se realizeaza, fara a fi necesara eliminarea prezumtiei dobandirii legale, pentru ca o astfel de actiune ar putea genera un pic de haos inclusiv in randurile cetatenilor cinstiti.

Sa nu mai pomenim de faptul ca UE ne-a impus reglementarea confiscarii averilor ilicite, prin implementarea Deciziei-cadru 2005/212/JAI inca din anul 2007, iar la ora actuala Romania este singurul stat membru UE care nu a facut acest demers obligatoriu.

De ce s-a asteptat atat? Se pare ca nu se doreste aceasta reglementare, pentru ca multi ar cadea in plasa ei. De ce s-a creat un circ politic in jurul acestei probleme? Pentru ca asa se fac treburile la noi….S-au mai bine zis nu se fac.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: