Prima pagină > Dreptul muncii, Modificari legislative > Ucenicia la locul de munca

Ucenicia la locul de munca

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 522 din data de 25 iulie 2011 a fost republicata Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, dupa ce initial, fusese modificata si completata de Legea nr. 106/2011.

Modificarile si completarile notabile introduse in aceasta materie se refera la urmatoarele aspecte:

“Maistrul de ucenicie” este inlocuit de “coordonatorul de ucenicie”, persoana careia ii este desemnata responsabilitatea coordonarii formarii profesionale a ucenicului. Aceasta persoana este salariat al angajatorului iar pentru activitatea coordonatorului de ucenicie nu vor mai fi necesare autorizatia si atestatul.

Contractul de ucenicie se inregistreaza in registrul general de evidenta al salariatilor, asemenea contractelor de munca, insa cu unele elemente suplimentare. Un astfel de contract poate fi incheiat si de intreprinderile familiale sau persoanele fizice autorizate.

Perioada minima pentru care se incheie acest contract a fost prelungita de la 6 luni la 12 luni. Perioada maxima a ramas de 3 ani, cu posibilitatea ca la incheierea contractului de ucenicie, activitatea sa fie continuata prin incheierea unui contract individual de munca.

Angajatorul nu mai are obligatia de a asigura masa si cazarea ucenicului venit dintr-o alta localitate, pe durata contractului de ucenicie, insa i se institutie obligatia de a asigura accesul ucenicului la programele de pregatire teoretica si practica si de a suporta costurile pregatirii, evaluarii si certificarii profesionale a ucenicului.

Angajatorul poate primi lunar, la cerere, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca.

In cazul in care ucenicul nu obtine nici a doua oara certificatul de competenta profesionala, precum si in cazul in care contractul de ucenicie inceteaza inainte de termen in conditiile prevazute de lege, angajatorul este obligat sa restituie agentiei pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate plus dobanda de referinta a BNR. Daca ucenicul nu obtine calificarea profesionala din rea-credinta sau neglijenta, angajatorul are un drept de regres impotriva acestuia pentru sumele restituite.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: