Prima pagină > Drept comercial, Modificari legislative > Ce ne aduce noul Cod Civil?

Ce ne aduce noul Cod Civil?

Asa cum probabil toata lumea a auzit, ba unii chiar s-au ingrozit la aflarea vestii, de la 1 octombrie 2011 va intra in vigoare noul Cod Civil, unul mai complex si mai cuprinzator, si speram noi, si mai eficient. Acesta va reglementa si relatiile de familie si cele comerciale, astfel incat atat Codul Familiei cat si Codul Comercial vor fi abrogate.

Doua din marile avantaje pe care speram sa le aduca noua legislatie consta in scurtarea duratei proceselor si unificarea practicii judiciare. Spre exemplu, posibilitatea partilor de a tergiversa judecata unei cauze cu rea credinta prin invocarea exceptiei de neconstitutionalitate sau prin recuzarea judecatorilor a fost limitata.

In sfera relatiilor de familie se aduc modificari importante in materia divortului si a eventualelor despagubiri rezultate in urma infidelitatii, logodna va fi reglementata ca o promisiune maritala reciproca de a incheia o viitoare casatorie, cu anumite consecinte juridice in cazul nerespectarii ei, vom avea inca doua regimuri matrimoniale pe langa cel al comunitatii de bunuri existent in acest moment, se va interzice casatoria intre persoanele de acelasi sex, precum si adoptia copiilor de catre cuplurile formate din persoane de acelasi sex.

In materie comerciala, noul Cod Civil va avea o influenta majora. Va reglementa inclusiv contractele comerciale, cele care ii privesc exclusiv pe comercianti. Interpretarea acestora se va face pe baza vointei concordante a partilor si nu pe baza sensului literal al termenilor. Ca modalitati de incetare a contractelor incheiate pe perioada nedeterminata sunt reglementate impreviziunea si denuntarea unilaterala. Persoanele aflate pe o pozitie de inferioritate economica vor fi protejate prin noi dispozitii avute in vedere la incheierea contractului si prin integrarea unor clauze standard in contract.

Vom incerca in articolele urmatoare sa discutam in detaliu aceste modificari, pentru ca e necesar sa fim informati inca de pe acum despre schimbarile care vor influenta intr-o extrem de mare masura activitatea juridica si nu numai.

CJ  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

 

 

 

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: