Prima pagină > Modificari legislative > Noutati in materia locatiunilor din perspectiva Noului Cod Civil

Noutati in materia locatiunilor din perspectiva Noului Cod Civil

Contractul de locatiune (art.1777 – art. 1850 NCC) pastreaza in mare masura modelul clasic, dar aduce si cateva noutati, preluand solutii din practica judiciara pe care ne propunem succint sa le mentionam:

Prin art. 1782 NCC se reglementeaza problema locatiunilor succesive ale caror perioade se suprapun, fie si partial. Astfel, conflictele generate de aceasta situatie, in cazul imobilelor inscrise in cartea funciara, se rezolva in favoarea locatarului care si-a notat dreptul in cartea funciara, iar in cazul mobilelor supuse unor formalitati de publicitate, in favoarea locatarului care a indeplinit cel dintai aceste formalitati. In cazul altor bunuri, va avea castig de cauza locatarul care a intrat primul in folosinta bunului.

In ceea ce priveste tacita relocatiune, art. 1810 alin 2 NCC, ca element de noutate, prevede ca noua locatiune se va considera pe durata nedeterminata, daca prin lege sau in conventia partilor nu este stipulat contrariul.

Locatiunile au acum si o durata maxima, de 49 de ani, potrivit art. 1783 NCC. Termenul nu poate fi mai lung nici chiar prin vointa partilor, pentru ca in acest caz se reduce de drept la durata sa maxima.

In situatiile in care partile, desi nu au aratat durata locatiunii in contract, si totusi nu isi doresc sa contracteze pe o perioada nedeterminata, in baza art. 1785 NCC, locatiunea se considera incheiata pentru un an, in cazul locuintelor nemobilate sau spatiilor pentru exercitarea activitatii unui profesionist (sedii sociale, puncte de lucru), sau pe durata corespunzatoare unitatii de timp pentru care s-a calculat chiria, in cazul bunurilor mobile sau al locuintelor mobilate.

O alta noutate in materia obligatiile partilor, este prevazut la art. 1801 NCC ca locatarul este obligat sa ii notifice urgent locatorului necesitatea efectuarii reparatiilor ce ii revin celui din urma, in caz contrar putand plati daune – interese. De asemenea, locatarul este obligat sa permita examinarea bunului de catre locator la intervale de timp rezonabile.

Un element nou introdus de art. 1798 NCC il reprezinta faptul ca acele contracte de locatiune incheiate sub semnatura privata  si care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si contractele de locatiune incheiate in forma autentica, constituie titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege, precum si titlu executoriu in privinta obligatiei de restituire a bunului ( art. 1809 alin. 2 NCC).

In materie de incetare a contractului, daca locatiunea a fost facuta fara determinarea duratei, oricare dintre parti poate, potrivit art. 1816 NCC, denunta contractul prin notificare. Notificarea facuta cu nerespectarea termenului de preaviz, nu produce efecte decat de la implinirea acestui termen. La implinirea termenului de preaviz, obligatia de restituire a bunului devine exigibila, iar contractul de locatiune incheiat in forma autentica constituie titlu executoriu cu privire la obligatia de restituire.

C.J.  George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: