Prima pagină > Drept comunitar, Modificari legislative > Noutati dar si oportunitati in relatiile patrimoniale dintre viitorii soti

Noutati dar si oportunitati in relatiile patrimoniale dintre viitorii soti

Codul Familiei de la 1954, abrogat prin intrarea in vigoare la 01.10.2010 a  Noului Cod Civil (NCC) a lasat sa se incetateneasca un singur regim matrimonial, cel al comunitatii legale de bunuri.

Noutatea  adusa de NCC consta in aceea ca ofera viitorilor soti noi oportunitati, acestea decurgand din faptul ca reglementeaza in prezent inca doua tipuri de regimuri matrimoniale, consfiintand astfel o libertate absoluta de alegere a regimului matrimonial de catre viitorii soti, posibilitate inexistenta in vechea reglementare.

Prin urmare, avem in prezent in legislatia noastra  trei tipuri de regimuri matrimoniale: 1. regimul comunitatii legale (existent in Ro inca din 1954); 2. regimul separatiei de bunuri si 3. regimul comunitatii conventionale.

Cu alte cuvinte, regimul primar imperativ (notiune doctrinara) ramane regimul  comunitatii legale, iar potrivit art. 329 NCC, trecerea la unul din celelalte doua regimuri, al separatiei de bunuri sau al comunitatii conventionale se face obligatoriu in forma autentica, prin incheierea unei conventii matrimoniale, care va putea fi incheiata, atat inainte de casatorie, producand insa efecte  doar de la incheierea casatoriei, cat si in timpul casatoriei, caz in care va produce efecte de la incheierea acestei conventii, sau de la o alta data ulterioara prevazuta de parti in conventia matrimoniala incheiata.

Conditiile de validitate ale conventiei matrimoniale sunt prevazute in art. 330 -335 NCC, acesta statuand obligativitatea formei autentice, consimtamantul fiind  exprimat personal sau chiar prin mandatar, cu precizarea ca  procura trebuie sa fie una speciala si sa aiba un continut prestabilit. Conventia matrimoniala trebuie apoi sa indeplineasca o serie de formalitati privind publicitatea acesteia si anume: 1. inscrierea in Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale (RNNRM); 2. in functie de natura bunurilor inserate in continutul conventiei matrimoniale, aceasta inscriere in RNNRM nu este suficienta, fiind necesara si indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara specifice, si anume notarea in Cartea Funciara si/sau  inscrierea in Registrul Comertului sau in alte registre de publicitate prevazute de lege, cu precizarea ca neindeplinirea formalitatilor de publicitate speciale nu poate fi acoperita doar prin inscrierea in RNNRM.

In aceste conditii, ca specialisti,  suntem deschisi oricaror colaborari si consilieri vizand o buna cunoastere, interpretare si aplicare a noilor prevederi in materia relatiilor de familie.

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucuresti

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: