Prima pagină > Drept comunitar, Modificari legislative > Publicitatea unor “acte” in Registrul National Notarial

Publicitatea unor “acte” in Registrul National Notarial

Am fost intrebata recent de un conational, cu ocazia unei deplasari in Italia, daca “Procura speciala autentica” data in fata misiunilor diplomatice si/sau a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, in vederea reprezentarii unei persoane la incheierea unor acte juridice in Romania,  pentru a produce efecte in Romania si a fi opozabila fata de terti ,  trebuie inscrisa in Registrul National Notarial despre care face vorbire Noul Cod Civil (NCC)?

Pentru a raspunde acestei intrebari, precizam ca nu avem un text expres in NCC, insa avem reglementata situatia juridica contrara a “Publicitatii revocarii procurii autentice notariale” , prin urmare credem ca potrivit Principiului simetriei actelor juridice aceasta procedura de publicitate trebuie urmata si in cazul Procurilor autentificate de misiunile diplomatice si / sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

Ratiunea acestei reglementari ce vizeaza publicitatea in Registrul National Notarial a revocarii procurii autentice notariale este tocmai opozabilitatea fata de terti a revocarii mandatului dat in forma autentica. Cu alte cuvinte, in cazul Procurii intocmite in forma autentica, revocarea nu produce efecte fata de terti decat dupa inscrierea declaratiei autentice de revocare in Registrul National Notarial, tinut in format electronic. Textul prevazut de art. 2033 alin 3 prevede aceeasi procedura si in cazul autentificarilor realizate de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

In acest nou context, apreciem ca, valabilitatea Procurilor speciale autentice date in strainatate, va fi  “marul discordiei” ori de cate ori se va pune problema opozabilitatii actelor ( contractelor) incheiate de mandatarii cu astfel de procuri speciale autentice date in strainatate, putandu-se ajunge chiar si pana la inopozabilitatea unor acte ( contracte) pentru neindeplinirea conditiilor de forma a Procurii care a stat la baza incheierii respectivului act.

In aceste conditii, ca specialisti, recomandam cetatenilor romani aflati in strainatate, ca in functie de specificul actului ce doresc a-l incheia prin mandatar in Romania ( acte de administrare si /sau de conservare, sau chiar de dispozitie, acolo unde legea permite) sa apeleze la serviciile unui avocat care in baza unei delegatii avocatiale exprese va poate reprezenta cu puteri depline la incheierea respectivului act,  fara riscul invocarii ulterioare a inopozabilitatii actului incheiat, in relatiile cu tertii.

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucuresti

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: