Prima pagină > Drept comercial, Modificari legislative > Scurte consideratii in materia prescriptiei extinctive in viziunea NCC

Scurte consideratii in materia prescriptiei extinctive in viziunea NCC

Institutia prescriptiei extinctive a suferit modificari substantiale o data cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil ( NCC) si  abrogarea expresa incepand cu 01.10.2011 a Decretului nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva.

Transformarea substantiala adusa prescriptiei extinctive consta in faptul ca dintr-o institutie menita sa apere interesele generale, obstesti, devine o institutie destinata apararii mai ales a intereselor private, si dupa cum vom vedea, o institutie flexibila.

Ne amintim cu totii ca Decretul nr. 167/1958 mentiona expres  in art. 1 faptul ca orice clauza care se abate de la reglementarea legala este nula.

Aceasta dispozitie extrem de limitativa a fost rasturnata prin noua reglementare a art. 2515 alin. (3) si (4) NCC, care permite acum partilor sa modifice, prin conventie, durata termenelor de prescriptie sau chiar cursul prescriptiei, prin fixarea inceputului acesteia sau prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia.

Prin urmare, ceea ce alta data era imperativ se transforma acum intr-o libertate contractuala, prin posibilitatea “jonglarii” cu termenele de prescriptie in functie de vointa si interesele partilor. Devine astfel esential ca la incheierea unui contract sa se acorde o atentie deosebita clauzelor referitoare la reglementarea prescriptiei extinctive, acestea avand posibilitatea de a produce atat beneficii, cat mai ales riscuri, in masura in care nu sunt prevazute expres si invocate atunci cand se impune.

Totodata, prin noile sale reglementari, NCC apara interesele categoriilor de contractanti care au o putere redusa de a dispune asupra clauzelor contractuale interzicand modificarea termenelor de prescriptie in cazul actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare sau cele supuse legislatiei privind protectia consumatorului.

Exista, bineinteles, si limite in ceea ce priveste posibilitatea introducerii unor clauze exprese in materie de prescriptie extinctiva. Astfel, durata termenelor de prescriptie stabilite conventional nu poate fi mai mica de 1 (un) an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 1 ani sau mai lungi care pot fi prelungite pana la maxim 20 de ani.

Ramane de vazut, si practica ne va demonstra, daca aceasta permisivitate in materia contractelor va genera abuzuri sau dimpotriva, va fi folosita de contractanti in mod eficient.

Noi credem ca permisivitatea lasa loc crearii  dreptului.

Dealtfel,  menirea acestor scurte articole de pe blogul nostru este de a informa, de a identifica si de a pune intr-o lumina creativ – juridica acele situatii de fapt ce se doresc a imbraca o forma riguroasa, in limita legii, cu scopul totodata declarat de a  preveni  orice posibil abuz.

Acesta este si motivul pentru care ne permitem sa va recomandam ca la incheierea oricarui contract si mai ales in faza prealabila a negocierii clauzelor contractuale sa apelati la consultanta juridica de specialitate, pornind de la ideea ca e mai usor sa previi decat sa combati efectele unei clauze sau a unui contract inform din punct de vedere juridic.

Av. Adriana Bangălă   &   C.j. George Achim

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: