Prima pagină > Modificari legislative > Regimurile matrimoniale in Noul Cod Civil. Avantaje

Regimurile matrimoniale in Noul Cod Civil. Avantaje

        Cu ocazia unei intrevederi cu romanii din Italia, convocati in data de 30.10.2011 in Centrul Comercial si Social “La Strada” din Roma, s-a manifestat interesul acestora de a intelege care sunt avantajele alegerii unui alt regim matrimonial decat cel al comunitatii de bunuri, consfintit in Romania prin Codul Familiei de la 1954. Acesta este motivul pentru care in continuare vom face o scurta analiza a celor doua noi regimuri matrimoniale introduse in Noul Cod Civil (NCC) incepand din 01.10.2011.

         Regimul comunitatii legale de bunuri ramane in continuare regimul legal, aplicabil in situatiile in care sotii nu opteaza pentru una din variantele introduse de NCC, respectiv Regimul separatiei de bunuri si Regimul comunitatii conventionale. Acest regim se aplica, ca si pana acum, fara incheierea unei conventii matrimoniale suplimentare si urmeaza vechea reglementare a Codului Familiei, transpusa in NCC.

         Comunitatea legala de bunuri poate inceta prin constatarea nulitatii sau anularea, desfacerea sau incetarea casatoriei, moment de la care se poate pune problema partajarii bunurilor dobandite in timpul casatoriei, fie prin act autentic notarial (in cazul in care sotii se inteleg asupra modalitatii de impartire a bunurilor) fie prin hotarare judecatoreasca (in caz de neintelegeri).

        Elementul de noutate introdus de NCC consta in posibilitatea sotilor de a partaja bunurile comune, in tot sau in parte, si in timpul casatoriei, prin invoiala lor, respectiv prin act notarial, sau pe cale judecatoreasca. Insa chiar daca bunurile au fost impartite, comunitatea legala subzista si se aplica urmatoarelor bunuri care vor intra in patrimoniul sotilor, neputand inceta decat dupa desfacerea casatoriei.

        Inainte de a vorbi despre cele doua regimuri matrimoniale introduse de NCC, si anume Regimul separatiei de bunuri si Regimul comunitatii conventionale, este foarte important de stiut ca alegerea oricaruia dintre aceste regimuri se face obligatoriu in forma autentica, prin incheierea unei conventii matrimoniale in fata notarului public.

       In situatia alegerii Regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.

         Daca se opteaza pentru acest regim la incheierea casatoriei, notarul intocmeste un inventar al bunurilor mobile proprii, care se anexeaza conventiei matrimoniale. Aceasta inventariere poate continua si in timpul casatoriei, iar in lipsa unui asemenea inventar se prezuma ca sotul posesor este si proprietar.

      In ce priveste raspunderea sotilor, in principiu aceasta este personala, niciunul dintre acestia neputand fi tinut de obligatiile nascute din acte savarsite de celalalt sot. Ei raspund solidar (impreuna) doar pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si de educarea copiilor.

         Regimul comunitatii conventionale se aplica in cazul in care se deroga de la regimul comunitatii legale. Cu alte cuvinte, sotii au posibilitatea incheierii unei conventii matrimoniale, sub forma unui contract in forma autentica, prin care se poate stabili, de comun accord, asupra unor aspecte limitativ prevazute de art. 367 NCC, cum ar fi:

1. includerea in comunitate a unor bunuri proprii dobandite sau a unor datorii nascute inainte sau dupa incheierea casatoriei, cu exceptia bunurilor de uz personal sau a celor destinate exercitarii profesiei;

2. restrangerea comunitatii la bunurile sau datoriile anume determinate in  conventia matrimoniala, indiferent daca sunt dobandite ori nascute inainte sau in timpul casatoriei;

3. obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare, in caz contrar, aceste acte putand fi incheiate numai cu incuviintarea instantei de tutela;

4. modalitati privind lichidarea (partajul bunurilor) comunitatii conventionale;

5. posibilitatea introducerii clauzei de preciput (acordul sotilor prin care sotul supravietuitor poate prelua, fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe bunuri comune)

     Prin urmare, incepand din 01.10.2011, viitorii soti, pot alege, in functie de interesul lor, fie unul din cele doua regimuri matrimoniale nou introduse, descrise mai sus, caz in care vor trebui sa incheie o conventie matrimoniala in forma autentica in fata unui notar public, fie pot lasa aplicabil casatoriei lor regimul comunitatii legale, ca regim primar imperativ, consfintit in legislatia noastra inca de la 1954.

       In functie de optiunea fiecaruia, va stam la dispozitie cu lamuriri suplimentare ori de cate ori veti avea nevoie.

Av. Adriana Bangălă ,  Baroul Bucuresti

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: