ACTA: dictatura sau protectie?

 

S-a scris mult … si multe … in ultimele zile despre Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA).

Asa cum se exprima, pe larg, mass-media,  acest tratat nu pare sa fie o rezolvare, ci dimpotriva, o limitare a accesului la informatie.

 Oare asa sa fie ?

 Personal, ca avocat preocupat de  protectia si apararea domeniului atat de vast,  al proprietatii intelectuale, in Romania si nu numai, consider ca este imperios necesar un cadru legal, imperativ, nu doar in ceea ce priveste apararea drepturilor de autor dar si in ceea ce priveste apararea si protectia marcilor si a brevetelor de inventie.

 Lecturand textul tratatului aparut deja  pe sit-ul Ministerului Economiei, constat ca, ceea ce isi propune acest Tratat, nu poate fi numit nici pe departe “dictatura”, ci dimpotriva, textul acestuia este o expresie a constientizarii  nevoii de cooperare internationala consolidata in domeniul proprietatii intelectuale, fiind  evidenta  ideea ca este esentiala, pentru sustinerea cresterii economice la nivel european si mondial, o protectie eficace a drepturilor ce decurg din proprietatea intelectuala.

 Depinde acum de felul in care fiecare stat in general si Romania in special, va intelege sa implementeze parghiile cele mai eficace de protectie si control a drepturilor de proprietate intelectuala.

 Prin urmare, daca Romania va reusi sa se aplece cu obiectivitate  asupra apararii si protectiei proprietatii intelectuale lato sensu, multe din procesele de contrafacere de  astazi , isi vor gasi  ‘’cheia’’ .

 In asteptarea materializarii ACTA in Romania, sa speram ca el va fi expresia unei democratii in materia proprietatii intelectuale si  se va bucura de consens in randul statelor membre .

Av. Adriana Bangălă

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: