Prima pagină > Jurisdinamica, Modificari legislative > Încredinţarea minorilor în lumina Noului Cod Civil

Încredinţarea minorilor în lumina Noului Cod Civil

Noul Cod Civil (NCC) introduce un concept nou in materia raporturilor dintre părinţi şi copiii lor minori, şi anume conceptul de autoritate parintească.

Astfel, în lumina noilor prevederi, autoritatea părintească este definită ca fiind ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi consfinţeşte  că autoritatea părintească revine ambilor părinţi, fiind exercitată împreuna şi în mod egal de acestia.  NCC mai prevede ca părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia  şi  cooptarea lui la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi gradul său de maturitate.

Referitor la incredintarea copilului minor dupa divort, precizăm că numai instanţa de tutelă hotăreşte asupra raporturilor dintre părinţi şi copiii lor minori, ţinând însă seama de interesul superior al copilului, de concluziile raportului de anchetă psihosocială şi, dacă este cazul, de învoiala dintre părinţi,  pe care obişnuieşte să îi asculte.  Potrivit art. 397 NCC, după divorţ, de regulă, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanta de tutelă decide altfel. Aşadar, numai în mod exceptional, instanta de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la bunici, sau chiar la o rudă sau la o altă familie sau persoană, cu consimtământul expres al acestora, urmând ca drepturile şi îndatoririle care ar revini părinţilor  să fie preluate de aceste categorii de persoane enumerate mai sus.

Totodată, potrivit art. 400 NCC, instanţa de tutelă va hotărî şi care este locuinţa minorului, cu excepţia situaţiei în care, părinţii se înţeleg cu privire la acest aspect, caz în care va lua doar act de înţelegerea lor.

Tot instanţa de tutelă investită, stabileşte şi contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor, luând act de înţelegerea dintre părinţi cu privire la acest aspect, iar în caz de neînţelegere  contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabileşte de catre instanţă, pe baza raportului de anchetă psihosocială şi a altor probe concludente şi utile. Nu în ultimul rând, părinţilor separaţi de copiii lor, le stabileşte dreptul de a avea legaturi personale cu copiii lor, instituind programe de vizitare şi/sau perioade de trai comun pe care să le petreaca  în afara locuinţei obişnuite a copilului.

Aşa cum se pote observa, NCC pune un foarte mare accent pe egalitatea  părinţilor  în exercitarea autorităţii părinteşti, cu atât mai mult, în situaţia în care părinţii ajung să divorţeze.  Ulterior divorţului însă, se are în vedere şi se dă prioritate înţelegerii dintre părinţi, cu condiţia să fie respectat interesul superior al copilului.  În acest sens, copilul care a împlinit 10 ani este ascultat în mod obligatoriu de instanta de tutelă,  sau optional, când acesta nu a împlinit 10 ani, dacă autoritatea competenta consideră că ascultarea este necesară pentru soluţionarea cauzei.

Înainte de a încheia scurta noastră expunere despre modificările aduse de NCC în materia încredinţării minorilor ulterior divorţului, le recomandăm părinţilor  să discute şi să încerce ca, împreună, să găsească cea mai bună soluţie astfel încât copilul lor minor să nu sufere. Ulterior înţelegerii lor şi numai în cazul în care se impune, pot să se adreseze instanţei de tutelă de la domiciliul minorului, cerându-i acesteia să consfinţească întelegerea lor cu privire la locuinţa minorului,  contribuţia lor la creşterea, educarea, învăţătura şi pregatirea profesională a copilului lor, eventual programul si/sau perioada de vizitare si/sau trai în comun a fiecarui parinte în parte.

Av. Adriana Bangălă

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: