Prima pagină > Jurisdinamica > Separaţia de bunuri în timpul căsătoriei

Separaţia de bunuri în timpul căsătoriei

Noul Cod Civil (NCC) reglementează expres posibilitatea modificării regimului matrimonial existent la data încheierii căsătoriei sau ales înainte de încheierea căsătoriei. Prin urmare, sotii sau viitorii soţi pot să-şi schimbe regimul matrimonial şi pot opta astfel pentru unul din regimurile matrimoniale introduse prin NCC, respectiv Regimul separaţiei de bunuri sau Regimul comunităţii convenţionale de bunuri. In cazul în care nu se optează pentru unul din aceste doua regimuri, se aplică de drept, Regimul comunitatii de bunuri, ca regim primar imperativ, incetăţenit în Romania încă de la 1954.

Aşadar, potrivit art. 329 NCC, alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face, fără ca soţii să divorţeze, prin încheierea unei convenţii matrimoniale. În ceea ce priveşte condiţiile de fond şi de formă ale încheierii unei astfel de convenţii, NCC stipulează în mod expres că, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat.

Prin urmare noutatea adusa de NCC constă tocmai în mutabilitatea, adică posibilitatea de a schimba şi / sau modifica oricând în timpul căsătoriei, regimul matrimonial care guvernează căsătoria soţilor. Dacă soţii sunt căsătoriţi înainte de 01.10.2011, ei pot opta oricând pe parcursul căsătoriei lor, fără a se pune problema despărţirii lor în fapt, pentru alt regim matrimonial, cu condiţia respectării exigenţelor de fond şi formă impuse de lege şi menţionate mai sus. În privinţa efectelor modificării regimului matrimonial, convenţia matrimonială încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de părţi, sau în lipsă, de la data încheierii ei.

O altă noutate pe care o aduce NCC priveşte posibilitatea acordată soţilor ca prin convenţia matrimonială pe care o încheie să poată stipula ca, în caz de deces a unuia dintre soţi, soţul supravieţuitor sa preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile commune, deţinute în devălmăşie sau în coproprietate, această clauză purtând numele de clauză de preciput şi putând fi stipulată în beneficiul fiecăruia dintre soţi sau numai în favoarea unuia dintre ei.

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucureşti

Articolul complet in nr. 4/2012 (25 febbruarie – 9 martie) al ziarului Actualitatea Romaneasca, pag. 8.

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
Categorii:Jurisdinamica
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: