Prima pagină > Jurisdinamica > Anularea mentiunii cu privire la domiciliul din cartea de identitate

Anularea mentiunii cu privire la domiciliul din cartea de identitate

Potrivit  alineatului 1 al  art. 35 din OUG nr. 97/2005 republicată în 2011 privind evidența persoanei, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenior români, în cazul în care mențiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a reședinței s-a efectuat în baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals ori falsificat, această mențiune este nulă de drept.

Alineatul 2 al aceluiași articol prevede  că autoritatea care a constatat nulitatea mențiunii comunică serviciului public comunitar de evidență a persoanelor situația intervenită, iar alineatul 3 prevede că nulitatea mențiunii poate fi constatată de instanța de judecată, din oficiu, ori ca urmare a sesizării Directiei pentru Evidența Persoanelor  și Administrarea Bazelor de Date, a serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori a oricărei persoane interesate.

Instanța competentă în acest sens este instanța de la domiciliul pârâtului, în speță Judecatoria din raza teritorială a imobilului la care s-a stabilit domiciliul.

Potrivit art. 19 alin. 1 lit. j) din OUG nr. 97/2005, republicată, Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor vor fi obligate să elibereze o nouă Carte de Identitate , în termen de 15 zile de la constatarea nulității mențiunii cu privire la domiciliul din Cartea de Identitate.

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucureşti

Articolul complet in nr. 7/2012 (7 aprilie – 20 aprilie) al ziarului Actualitatea Romaneasca, pag. 6.

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
Categorii:Jurisdinamica
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: