Prima pagină > Modificari legislative > Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor

Dupa abrogarea Legii nr. 319/1944 privind drepturile sotului supravietuitor, Noul Cod Civil reprezinta noua reglementare in acesta materie. In acest sens, art. 973 NCC vorbeste despre dreptul de abitatie al sotului supravietuitor. In virtutea acestei dispozitii, sotul supravietuitor poate locui in casa in care a locuit pana la deschiderea mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii si daca sotul supravietuitor nu beneficiaza de vreun drept real de a folosi alta locuinta. Trebuie mentionat ca acest drept este limitat in timp si se stinge prin partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii.

Pe langa acest drept de abitatie, sotul supravietuitor mai are dreptul, potrivit art. 975 NCC, si la un sfert din intreaga mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului,  o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati (parinti), cat si cu colaterali privilegiati (frati si surori), o jumatate din mostenire daca vine in concurs numai cu una din aceste doua ultime categorii de mostenitori, si trei sferturi din mostenire daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici), fie cu colaterali ordinari (nepoti de frate/sora).

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucureşti

Articolul complet in nr. 9/2012 (5 mai – 18 mai) al ziarului Actualitatea Romaneasca, pag. 10.

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: