Prima pagină > Dreptul muncii > Domnul T si litigiul său de muncă

Domnul T si litigiul său de muncă

Zilele trecute am avut plăcerea  să obțin o decizie favorabilă din partea Tribunalului Bucuresti, în materia dreptului muncii.

L-am reprezentat în acest dosar pe un anume domn T care a fost concediat în mod abuziv dintr-o firmă în care, chiar isi facea treaba.

Povestea are cateva aspecte interesante si de aceea m-am gândit să o prezint succint  aici.

Domnul T, pe care îl reprezint,  era în perioada de probă la  firma cu care astăzi se judecă.  Așa cum probabil știți, această perioadă de probă, în cazul contractelor de munca nedeterminate,  poate fi cuprinsă între cel mult  90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie si de cel mult 120 zile calendaristice, pentru functiile de conducere.

Interesant este că Domnului T i-a fost incheiat un contract de muncă pe perioadă determinată de 1 an de zile, desi nu erau indeplinite conditiile art. 83  din Codul Muncii, care prevăd expres și limitativ cazurile în care se pot încheia contracte de muncă pe perioadă determinată, regula în materia dreptului muncii fiind  aceea a contractelor individuale de muncă nedeterminate.

Este important de stiut faptul că, pentru contractele de muncă determinate cu o durată mai mare de 6 luni,  perioada de probă nu poate depăși 30 de zile lucrătoare.

Cu toate acestea, în a 31 – a zi de lucru, Domnul T a fost notificat,  de firma cu care astăzi se judecă,  asupra  încetării raporturilor de munca potrivit art. 31  din Codul Muncii.

Prin urmare, Domnul T a ințeles sa conteste în instanță această Notificare și a solicitat Tribunalului Bucuresti, competent în această cauză,  constatarea nulităţii notificării si reintegrarea sa pe funcția deținută anterior, cu obligarea firmei angajatoare la plata drepturilor salariale restante calculate de la incetarea abuzivă a contractului de muncă si până la reintegrarea efectivă în muncă.

Intrucât instanţa ne-a admis cererea astfel cum am formulat-o, am considerat util pentru cititorii noştri aflaţi in situaţii similare, a şti probatoriul administrat de noi in acest dosar, care a dus la câştigarea procesului.

Cheia soluţionarii acestui litigiu de muncă in favoarea Domnului T a reprezentat-o, așa cum intuiți deja,  dovada faptului că Notificarea de incetare a raporturilor de muncă s-a emis tardiv, in a 31 – a zi lucrătoare si nu cel mai târziu in a 30 –a zi lucrătoare, asa cum susţine  firma angajatoare că ar fi procedat.

In dovedirea acestei susțineri, firma angajatoare a arătat că Notficarea a fost emisă in termenul legal de 30 de zile lucrătoare intrucât nu s-a luat in calcul participarea Domnului T la Târgul EXPO APA, în a cărui derulare intra si  a doua zi de Rusalii, zi considerată nelucrătoare de insuşi Codul Muncii, prin urmare Notificarea a fost emisă in termenul legal.

Cu toate acestea,  noi am reuşit să dovedim instanţei participarea Domnului T la acest târg si astfel am câştigat procesul.

Pentru a răsturna cele afirmate  de angajator, am facut o Adresă la  Parlamentul României, Camera Deputaţilor, Directia Afaceri Interne, unde s-a desfăşurat acest târg, solicitând-le informaţii cu privire la accesul nostru la arhiva cu inregistrările camerelor de supraveghere video din perioada desfăşurării târgului.  De asemenea am căutat şi am găsit pe  sit-ul EXPO APA, fotografii cu standul firmei angajatoare, prezentă la acest târg, iar prezența fizică a Domnului T in acele fotografii  a fost confirmată si întarită de martorul pe care instanţa l-a ascultat. In completare, am depus la dosarul cauzei si Rapoartele Săptămânale ale Domnului T din care a reieșit, fără putință de tăgadă, programul pe zile și ore al Domnului T, rapoarte care de altfel au şi fost transmise conducerii firmei angajatoare. Toate aceste probe  credem că au fost coroborate cu faptul că insăși firma angajatoare a trimis un e-mail angajaţilor săi, printre care figura si Domnul T, în care angajații erau informați că a doua zi de Rusalii, deşi este o zi  oficial nelucrătoare, este considerată zi  lucrătoare pentru participanții la evenimentul EXPO APA, deci și pentru domnul T.

Este lăudabil faptul că Tribunalul Bucuresti, interpretând în mod coroborat probele enumerate mai sus, ne-a admis acţiunea si a constatat nulitatea Notificării dispunând reintegrarea Domnului T in funcţia avută, cu plata retroactivă a drepturilor salariale până la reintegrarea efectivă.

Sigur că citind Decizia Tribunalului  Bucureşti,  acum lucrurile îmi par fireşti. Stau insa şi mă gandesc câte abuzuri similare se intamplă azi in România ?! Câți oameni mult mai puţin justițiabili decât Domnul T nu au fost şi nu sunt in continuare victimele unor şefi despotici?!

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucuresti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
 1. IORDACHE FLORIN
  23 mai 2012 la 3:50

  Intradevar sunt multe firme care fac astfel de abuzuri…dar cati angajati au puterea sa dea o firma angajatoare in judecata tinand cont ca firma angajatoare are suficienti bani pentru a pune un avocat bun ca sa ii reprezinte iar acel amarat de salariat nu isi permite nici macar sa isi plateasca o intretinere..cum ar trebuii sa procedeze dupa ce se adreseaza la ITM..i se poate pune un avocat care sa il reprezinte iar dupa castigarea procesului avocatul sa isi primeasca onorariul?

  • 24 mai 2012 la 16:39

   Buna seara D-le Florin Iordache, ma bucur ca ati citit articolul meu si sper ca v-a fost util.
   Cat priveste intrebarea dvs. va informez ca ITM – ul nu este responsabil de relatia salariatului cu angajatorul, prin urmare nu va da sfaturi juridice. Cel mult va poate spune sa va adresati instantei de judecata daca intampinati probleme in relatia cu angajatorul dvs. Plata onorariului catre avocatul pe care vi-l alegeti nu poate fi suportata din fondurile ITM. Prin urmare ITM -ul nu va poate ajuta. Singurul care va poate ajuta este doar avocatul si numai cu el va puteti intelege asupra modalitatii de plata a onorariului. Va doresc mult succes!

 1. 21 decembrie 2012 la 7:04

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: