Prima pagină > Drept procesual civil > Regimul juridic al cheltuielilor de judecata

Regimul juridic al cheltuielilor de judecata

In conţinutul cheltuielilor de judecata intră taxele de timbru, timbrul judiciar, onorariile avocaţilor şi experţilor, cheltuieli făcute pentru administrarea probelor ori pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cheltuieli legate de cazarea lor, dacă locuiesc în altă localitate decât cea a sediului instanţei. Intră, de asemenea, în cuantumul cheltuielilor de judecată, sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale precum şi contravaloarea salariului cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi, din acest motiv,  nu le-au încasat de la locul lor de muncă.

Partea care a căzut în pretenţii, adică partea care a pierdut procesul, poate fi obligată şi la plata cheltuielilor de judecată, însă numai la cerere. Instanţa, deşi poate pune în discuţie acordarea acestora, nu se poate pronunţa din oficiu asupra lor.

Cheltuielile de judecata pot fi solicitate in două modalităţi: fie în cadrul procesului principal, sub forma unui capăt de cerere accesoriu, în temeiul art. 274 C.pr.civ, fie pe cale separată, intr-un proces distinct, printr-o procedură de drept comun, în termen de 3 ani de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii prin care părţii i s-a dat câştig de cauză. Acţiunea în pretenţii introdusă după împlinirea acestui termen de 3 ani va fi respinsă, ca fiind prescrisă.

Hotărârile prin care instanţa solutionează cererea de acordare a cheltuielilor de judecată pe cale separată sunt irevocabile, iar în cazul în care partea obligată la plata acestor cheltuieli nu îşi îndeplineşte obligaţia, se poate recurge la executare silită prin intermediul unui executor judecătoresc.

Av. Adriana Bangălă

Baroul Bucureşti

Articolul complet in nr. 12/2012 (16 iunie -29 iunie) al ziarului Actualitatea Romaneasca, pag. 10.

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: