Prima pagină > Modificari legislative > Modificari in materie de adoptie internationala

Modificari in materie de adoptie internationala

Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei a fost modificată prin Legea nr. 233/2011, intrată in vigoare începând cu 7 aprilie 2012, iar prin această modificare a fost introdusă şi situaţia în care adopţia unui copil cu reşedinţa în România de către o familie cu reşedinţa în străinătate poate fi încuviinţată dacă unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român şi desigur, sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. De reţinut este că vârsta copilului a cărui adopţie se doreşte trebuie să fie de minim 3 ani.

Încuviinţarea adopţiei se face în toate cazurile de către instanţa judecătorească competentă din România, însă până acolo trebuie parcurse câteva etape prealabile obligatorii.

În primul rând, trebuie menţionat că cererea de adopţie împreună cu toate documentele necesare nu se vor adresa direct statului român, ci autorităţii centrale cu atribuţii în materia adopţiei internaţionale din statul de primire, în care adoptatorul işi are reşedinţa. Tot această autoritate are competenţa de a elibera, pe lângă alte documente, şi un atestat din care trebuie să reiasă că familia este aptă să adopte, după care va lua legătura cu Oficiul Român pentru Adopţii in vederea realizării unei selecţii, având la baza dorinţele exprimate de către familia adoptatoare.

După ce selecţia a fost realizată, este prezentată familiei adoptatoare. Dacă aceasta este de acord, urmează deplasarea in România pentru a locui timp de 30 zile şi a relaţiona cu copilul în vederea cunoaşterii şi acomodării, în prezenţa unui delegat al Oficiului Român pentru Adopţii şi/sau a unui psiholog.

La sfârşitul acestei perioade, dacă evoluţia relaţiilor dintre familia adoptatoare şi copil este favorabilă, se sesizează instanţa judecătorească română pentru încuviinţarea adopţiei. După rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, se emite de către Oficiul Român pentru Adopţii un Certificat de Conformitate cu Convenţia de la Haga, iar apoi, de către autorităţile competente române, un nou certificat de naştere şi un paşaport pentru copil.

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Articolul complet in nr. 16/2012 (11 august – 31 august) al ziarului Actualitatea Romaneasca, pag. 11.

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: