Prima pagină > Drept procesual civil, Modificari legislative > Asigurarea Probelor în procesul civil. O procedură îmbunătățită de Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC)

Asigurarea Probelor în procesul civil. O procedură îmbunătățită de Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC)

24 Septembrie 2012 Lasă un comentariu Go to comments

Astazi, în timp ce îmi așteptam ordinea în fața instanței de recurs, mi-a atras atenția  un recurs , declanșat pe vechiul Cod de procedura civilă,  împotriva unei  Încheieri executorii a instanței de fond într-un proces de Asigurare de Dovezi.

Asta, firește,  pe fondul unei preocupări  de a începe și eu o astfel de procedură  a Asigurărilor de Probe ( noua denumire în viziunea NCPC)  într-o cauză ce urmează a o aduce în fața instanțelor de judecată, întrucât părțile nu vor să coopereze și să-și rezolve diferendul pe calea prealabilă a concilierii.

Pentru cei ce nu cunosc nimic despre Asigurarea Probelor, această procedură constă în posibilitatea părților interesate de a cere instanței de judecată să constate de urgență, printr-o Încheiere, dată în Camera de Consiliu, mărturia unei  persoane, părerea unui expert, starea unor bunuri, ori recunoașterea unui înscris, a unui fapt sau a unui drept, dacă există pericolul ca proba să dispară, ori să fie greu de administrat în viitor.

Mă bucur că NCPC  a mai adus unele îmbunătățiri acestei proceduri, aplicabile celor ce doresc o Asigurare a probelor începând cu 01.09.2012, referindu-mă în principal la caracterul definitiv (nesupus vreunei căi de atac) și executoriu al  Încheierii de admitere a cererii de asigurare a probelor, dar și la faptul că Încheierea prin care se constată administrarea probelor asigurate este, de asemenea,  definitivă, nefiind supusă vreunei căi de atac.

Aceste noutăți  ușurează  mult procedura în acest domeniu și îi ajută pe cei interesați să-și asigure rapid probele pe care doresc sa le folosească în viitor.

Prin urmare,  în opinia mea, cei ce doresc să urmeze o astfel de procedură, este bine să o facă pe cale prealabilă, înaintea declanșării unui proces propriu-zis, întrucât procedura este mai rapidă, putând fi făcută, cu încuviințarea instanței, chiar și fără citarea părților, dar numai atunci când instanța apreciază pericolul de întârziere.

 

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: