Prima pagină > Drept procesual civil > Restituirea pretului actualizat al imobilului. Repunerea în termenul de prescripție.

Restituirea pretului actualizat al imobilului. Repunerea în termenul de prescripție.

Zilele trecute am fost intrebată  dacă:

–          se mai pot recupera sumele plătite Statului Român de către  foștii chiriași ale căror contracte de vânzare – cumpărare au fost desființate irevocabil prin hotărâri judecatorești ulterioare?

Firește că răspunsul nu poate fi unul general valabil, ci el diferă  în funcție de momentul la care au fost desființate irevocabil contractele de vânzare cumparare.

In speța pe care tocmai am studiat-o, Dl. V a aflat in anul 2007 că i-a fost constatat nul absolut contractul de vânzare – cumpărare încheiat cu eludarea prevederilor Legii nr. 112/1995.

In anul 2008 a introdus o acțiune prin care a cerut sa fie despăgubit de Statul Roman la valoarea de piață a imobilului pe care l-a pierdut irevocabil și pentru care în anul 1996 plătise o sumă considerabilă de bani. Actiunea i- a fost însă respinsă în anul 2010 ca neintemeiată.

In timpul acestui proces, la data de 06.02.2009  a intrat in vigoare Legea nr. 1/2009 de modificare și completare a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv.

Aceasta noua lege specială privește expres situația foștilor chiriași ale caror contracte de vanzare – cumpărare au fost desființate irevocabil cu sau fără eludarea Legii nr. 112/1995.

Întrucat Dl. V ceruse prin acțiunea sa din 2008, valoarea de piață a imobilului și nu prețul actualizat, așa cum cere legea specială din 2009,   acțiunea sa a fost respinsă  ca neîntemeiată, instanța nemanifestându-și rolul  activ, așa cum ar fi fost util în cauză, de a recalifica cererea introductivă raportat la modificările legislative survenite.

În prezent, Dl. V ar mai avea posibilitatea să ceară  doar prețul actualizat, raportat la dispozițiile Legii nr. 1/2009, însă numai cu condiția  admiterii cererii sale de repunere în termenul de prescripție, care s-ar fi împlinit la data de 6.02.2012.

Cum Dl. V a aflat de respingerea acțiunii sale inițiale doar în octombrie 2012, formularea unei cereri de repunere în termenul de prescripție se impune în maxim 1 lună de la momentul luarii la cunoștință a respingerii acțiunii sale inițiale.

Modalitatea de calcul a prețului actualizat se face in funcție de indicele prețului de consum  din perioada 1996 – 2012 și / sau rata inflației, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Restituirea  prețului actualizat  se face,  prin intermediul instanței de judecată , de catre  Ministerul Economiei și Finanțelor din fondul extrabugetar constituit in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare.

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: