Prima pagină > marca, Proprietate intelectuala > De ce sa-mi inregistrez marca?

De ce sa-mi inregistrez marca?

Sa presupunem ca am o idee extraordinara de a porni o mica afacere.

Imi infiintez o firma, imi gasesc si un punct de lucru, respectiv un magazin, si incep sa produc si sa vand un anumit tip de produse.

Imi gasesc o denumire de marca, imi creez si o reprezentare grafica, pe care le consider reprezentative pentru activitatea mea, si le aplic pe produsele vandute. Si spre marea mea bucurie, intr-un timp scurt, mica mea afacere se transforma intr-o afacere de succes.

Pana aici, pare reteta ideala. Dar cum lucrurile niciodata nu sunt atat de simple pe cat par, intr-o buna zi, din intamplare, gasesc in alt magazin, acelasi tip de produse, pe care este aplicata marca mea.

Iau legatura cu producatorul, incerc sa-i explic ca, de fapt, marca este a mea si doar eu pot sa o folosesc. Insa aflu cu uimire ca marca lui, care este de fapt a mea, creata de mine, a fost inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Cum asta nu era destul, primesc in scurt timp si o notificare prin care mi se cere sa incetez sa-mi mai folosesc marca. In caz contrar, voi fi chemat in instanta.

Disperat, iau legatura cu un avocat si il intreb ce pot sa fac, ca doar e marca mea. Raspunsul lui imi taie respiratia: e prea tarziu sa mai pot face ceva.

Derulez filmul si imi dau seama ca undeva, pe parcurs, am facut o mare greseala: nu mi-am inregistrat la timp marca. Altcineva a profitat de greseala mea, si vazand succesul pe care il am, a inregistrat marca mea pe numele lui, iar acum incearca sa ma elimine de pe piata.

Cu alte cuvinte, nu mi-am protejat afacerea. Ma vad acum fortat sa renunt la marca, iar asta va atrage pierderea imaginii si a clientelei. Pe scurt, voi pierde foarte mult din ce am realizat pana acum.

Din pacate, genul acesta de scenariu este din ce in ce mai des intalnit. Sunt oameni, firme, care pornesc la drum fara a sti cat de importanta este inregistrarea marcii pe care o folosesc si fara a sti cata protectie le poate oferi aceasta inregistrare.

Prin inregistrarea marcii se dobandesc drepturi exclusive asupra ei. Asta inseamna ca le este interzis altora sa comercializeze produse identice sau similare sub aceeasi marca. De asemenea, drepturile ce decurg din folosirea unei marci pot fi licentiate sau cesionate. Acest lucru poate aduce venituri suplimentare sau poate ajuta la extinderea activitatii comerciale.

Inregistrarea unei marci nu necesita costuri uriase, insa protectia de care beneficiaza titularul dupa aceasta inregistrare este deosebit de pretioasa.

Sfatul nostru e sa va inregistrati cat mai rapid marca, in cazul in care nu ati facut-o deja. Consultati un specialist in acest domeniu, fie un avocat fie un consilier in proprietate intelectuala si incepeti procedura de inregistrare. Este un efort minim pentru a va proteja ceea ce va apartine.

George Achim,  consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: