Prima pagină > Drept procesual civil, Modificari legislative > Procese mai scurte de la 1 februarie 2013 ?

Procese mai scurte de la 1 februarie 2013 ?

A mai ramas putin timp pana la 1 februarie 2013, data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila (NCPC), despre care se spune ca va reconfigura si resistematiza dreptul procesual civil, adaptandu-l actualelor realitati socio – economice, si toate acestea in folosul justitiabililor. Sau cel putin teoretic…

Una dintre schimbarile cu adevarat utile este reducerea duratei procesului. In acest sens, potrivit art. 238 NCPC, la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, judecatorul, dupa ascultarea partilor, va estima durata necesara pentru cercetarea procesului, tinand cont de imprejurarile cauzei, astfel incat procesul sa fie solutionat intr-un termen optim si previzibil. Durata astfel estimata va fi consemnata in incheiere si va putea fi reconsiderata numai pentru motive temeinice si cu ascultarea partilor.

O alta noutate consta in faptul ca, potrivit art. 240 – 241 NCPC, etapa cercetarii procesului are loc in camera de consiliu, cu citarea partilor, iar judecatorul va putea fixa termene scurte, chiar de la o zi la alta.

De asemenea, instanta va putea dispune ca orice act supus comunicarii sau instiintarea pentru prezentarea la termen sa fie aduse la cunostinta partilor si telefonic, telegrafic, prin fax sau posta electronica.

Toate acestea pentru a asigura o oarecare celeritate a procesului.

Iar daca una dintre parti sau chiar procurorul considera ca s-a incalcat dreptul la solutionarea procesului intr-un termen optim si previzibil, se poate formula o contestatie privind tergiversarea procesului, in scris sau verbal in sedinta de judecata. Contestatia se solutioneaza in termen de 5 zile. Totusi, daca aceasta este facuta cu rea – credinta, poate atrage aplicarea unei amenzi judiciare, precum si plata de despagubiri.

In prezent, durata unui proces poate depasi cu mult timpul necesar pentru solutionarea cauzei. Pe de o parte, termenele de judecata sunt foarte indepartate, sa nu mai vorbim de primul termen de judecata, care poate fi stabilit si la un an dupa inregistrarea cererii de chemare in judecata. Pe de alta parte, exista numeroase metode de a tergiversa solutionarea unui proces si de care partea sau partile se pot folosi fara a fi sanctionate.

Sa speram insa ca prin noile masuri ce vor intra in vigoare de la 1 februarie 2013, aceste nereguli vor fi treptat remediate, astfel incat sa fie asigurat accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple si mai rapide.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: