Prima pagină > Drept succesoral > Actiunea in reductiune testamentara – o cale de urmat !

Actiunea in reductiune testamentara – o cale de urmat !

–          Sunteti mostenitor legal rezervatar si testamentar?

–          Ati dat o declaratie la notar prin care ati fost de acord cu testamentul, chiar daca  prin acesta vi s-a incalcat dreptul de rezerva, ca mostenitor rezervatar, drept  recunoscut de lege?

–          Va aflati inca in termenul de 3 ani de la data deschiderii mostenirii?

Toate aceste intrebari sunt menite a califica,  din punct de vedere juridic,  calea de urmat in vederea reconsiderarii, pe cale judecatoreasca, a dreptului dvs. la rezerva succesorala ce v-a fost incalcata prin testament.

In activitatea mea de avocat, am intalnit destule persoane care, din nestiinta, s-au complacut intr-o anumita stare, fara a stii ca: Nemo censetur ignorare legem, adica: Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii.

Așa s-a intamplat si in cazul spetei care a generat aceste intrebari.

Practic, dupa moartea sotului sau, sotia supravietuitoare, ajutata de un nepot, s-a dus la notar in vederea eliberarii Certificatului de Mostenitor. Acolo a aflat pentru prima data ca, fostul ei sot lasase un testament prin care ii lasase sotiei supravietuitoare doar dreptul de uzufruct viager asupra locuintei dobandite impreuna in timpul vietii, nuda proprietate  impreuna cu toate bunurile mobile, lasandu-le unei fiice din afara casatoriei, intrucat din casatorie nu au rezultat copii.

La aflarea acestei vesti, sotia supravietuitoare, nestiind ca legea ii confera un drept la rezerva in concurs cu orice alt descendent, a dat o Declaratie prin care  a fost de acord cu testamentul, fara a declara insa expres ca renunta la rezerva succesorala.

Ulterior consultand un avocat, a aflat ca poate solicita reductiunea testamentului, insa numai daca se afla in interiorul termenului de 3 ani de la data deschiderii mostenirii ( moartea sotului ei) si numai pe cale judecatoreasca.

Desi partea adversa a  solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila, invocand in aparare Declaratia notariala mai sus amintita, totusi, instanta de judecata in mod corect a admis actiunea si a dispus reductiunea testamentului pana la limita cotitatii disponibile.

Pentru a da aceasta solutie, credem ca instanta a tinut cont de apararea noastra in sensul ca: Rezerva este o parte a mostenirii ce se atribuie mostenitorilor rezervatari, chiar impotriva vointei defunctului. Mai mult am considerat noi ca instanta de judecata nu poate considera Declaratia notariala ca fiind data in sensul renuntarii exprese la rezerva succesorala, cata vreme prin continutul acesteia nu se declara expres ca se renunta la rezerva succesorala.

Asadar, daca va aflati in una din situatiile expuse, calea sigura de urmat este actiunea in reductiune!

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta, scriindu-ne un e-mail  la adresele de contact de pe blogul nostru.

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: