Prima pagină > Drept comercial, Modificari legislative > Denumirea unor societati comerciale va trebui modificata de la 1 februarie 2013

Denumirea unor societati comerciale va trebui modificata de la 1 februarie 2013

Prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Noul Cod de Procedura Civila se aduc cateva modificari si materiei societatilor comerciale.

Prin OUG nr. 44/2012 a fost amanata intrarea in vigoare a NCPC pana la 1 februarie 2013. Prin urmare, si dispozitiile Legii nr. 76/2012 referitoare la societatile comerciale vor intra in vigoare tot de la aceasta data.

Dupa cum stim deja, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil a fost abrogat Codul Comercial. In noua legislatie termenii de “comerciant”, “contract comercial” nu se mai regasesc, fiind inlocuiti cu “profesionist” sau “contract incheiat intre profesionisti”. Prin urmare, este logic ca si denumirea “societate comerciala” sa fie modificata.

Implicit, si titlul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale se va transforma in “Legea societatilor nr. 31/1990”.

Astfel, art. 79 din Legea nr. 76/2012 prevede ca intr-un termen de doi ani de la intrarea in vigoare a acestei legi, adica pana la 1 februarie 2015, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma “societate comerciala” sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul “societate”. Inregistrarea acestei modificari este scutita de taxa.

La prima vedere, s-ar crede ca toate firmele ar trebui sa se ingramadeasca in urmatorii doi ani la registrul comertului spre a face aceasta modificare. Insa textul art. 79 spune clar: “societatile care au in denumire sintagma societate comerciala”.

Prin urmare, va fi obligata sa faca modificarea doar societatea “S.C. Societatea Comerciala Exemplu S.R.L./S.A” si nu “S.C. Exemplu S.R.L./S.A.”, iar in aceasta situatie de regasesc foarte putine societati.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: