Prima pagină > Drept procesual civil, Modificari legislative > Structura procesului si competenta instantelor in Noul Cod de Procedura Civila

Structura procesului si competenta instantelor in Noul Cod de Procedura Civila

Noul Cod de Procedura Civila, care va intra in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, prevede structurarea procesului in trei mari etape: etapa scrisa, cercetarea procesului si dezbaterea in fond.

 Etapa scrisa, o noutate absoluta in procesul civil, consta in repartizarea aleatorie catre judecator a cauzelor fara a se stabili inca termenul de judecata. Judecatorul verifica daca cererea de chemare in judecata indeplineste cerintele de forma prevazute de lege si comunica in scris partii eventualele lipsuri, stabilind si un termen pentru a putea fi indreptate. Daca lipsurile nu sunt corectate in interiorul acestui termen, cererea va fi anulata. Impotriva solutiei de anulare va exista insa si o cale de atac.

A doua etapa a procesului si prima faza a judecatii, cercetarea procesului, se desfasoara in camera de consiliu, in prezenta partilor, avocatilor, interpretilor, martorilor, fara accesul publicului. In aceasta etapa se indeplinesc actele de procedura, se solutioneaza exceptiile si se administreaza probele. Se pare insa ca aceste prevederi vor fi amanate pentru 1 ianuarie 2016, intrucat instantele din Romania nu dispun de spatii suficiente pentru a desfasura cercetarea procesului in camera de consiliu.

Etapa a treia, dezbaterea in fond a procesului, are loc preponderent in sedinta publica, insa daca partile convin, aceasta se poate realiza si in camera de consiliu. In cadrul acestei etape, partile au posibilitatea sa discute in contradictoriu imprejurarile de fapt si temeiurile de drept invocate de ele sau puse in discutie, din oficiu, de catre instanta.

Noul Cod de Procedura Civila aduce schimbari si asupra competentei materiale a instatelor de judecata.

Astfel, Judecatoria va fi competenta sa judece cauzele de valoare mica si/sau complexitate redusa, dar de o mare frecventa in practica, stabilindu-se inclusiv un prag valoric, de pana la 200.000 lei, pentru cererile evaluabile in bani, iar Tribunalul va deveni instanta cu plenitudine de competenta pentru judecata in fond in prima instanta, judecand toate cererile care nu sunt date prin lege in competenta altor instante.

Curtea de apel judeca în prima instanţa, cererile in materie de contencios administrativ si fiscal, potrivit legii speciale, adica acele cauze referitoare la actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc impozite si taxe, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 lei.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: