Prima pagină > Drept procesual civil > Contractul de donatie – act fraudulos, incheiat cu scopul saracirii voite a debitorului

Contractul de donatie – act fraudulos, incheiat cu scopul saracirii voite a debitorului

–          Aveti o creanta certa, lichida si exigibila?

–          Debitorul dvs., persoana fizica,  invoca insolvabilitatea sa, desi aveti informatii precum acesta a incasat sume consistente de bani, pe care, la scurta vreme, le-a donat catre terte persoane din familia sa cu scopul saracirii sale voite?

Nu disperati, se poate si mai rau … !

Nu mica mi-a fost uimirea cand – acelasi judecator care, intr-o actiune in pretentii, mi-a incuviintat extinderea cadrului procesual pasiv impotriva unor donatari si mi-a incuviintat sechestrul asigurator asupra tuturor imobilelor acestora pana la concurenta sumei de 130. 000 Euro, suma pe care donatarii o primisera  de la donatoarea si debitoarea mea – mai apoi, a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocate de acestia.

–          De ce a rationat astfel  instanta? 

–          Nu ma intrebati … !

Astept  cu mare nerabdare motivarea acesteia, insa, pentru cei aflati in situatii similare, am identificat  deja o oportunitate – actiunea revocatorie sau pauliana, cum mai este numita ea, intrucat isi are originea in dreptul roman, initiatorul ei fiind pretorul Paulus.

Asadar, indata ce aveti un titlu executoriu, puteti demara o actiune revocatorie, in numele debitorului dvs., aceasta actiune fiind practic un remediu pus la indemana creditorilor pentru a putea obtine revocarea ( in cazul actelor cu titlu gratuit) sau desfiintarea ( in cazul actelor cu titlu oneros) judiciara a actelor juridice incheiate de debitor in frauda intereselor sale.

Prin urmarea, desi s-a incetatenit ideea ca donatiile sunt acte irevocabile, acestea putand fi revocate doar in mod exceptional, in caz de ingratitudine sau pentru neexecutarea, fara justificare, a sarcinilor la care s-a obligat donatarul,  totusi, in cazul actelor de donatie frauduloase, acestea pot fi atacate de catre creditori in numele debitorului insolvabil.

Termenul in care puteti demara o astfel de actiune nu trebuie sa depaseasca 1 an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din contractul de donatie atacat.

Pentru mai multe informatii legate de conditiile de admisibilitate si efectele actiunii revocatorii in astfel de situatii, ne puteti scrie pe adresa noastra de contact.

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: