Prima pagină > Drept comercial, Modificari legislative > Inregistrarea contractului de locatiune la administratia fiscala

Inregistrarea contractului de locatiune la administratia fiscala

Din 12 ianuarie 2013 au intrat in vigoare dispozitiile Ordinului ANAF nr. 1985/2012 privind aprobarea procedurii de inregistrare a contractelor de fiducie si a contractelor de locatiune.

Este cunoscut faptul ca potrivit art. 1798 din Noul Cod Civil, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract. De asemenea, contractele inregistrate sau autentificate constituie titlu executoriu in privinta obligatiei de restituire la incetarea contractului.

Avand insa in vedere ca autentificarea unui contract de locatiune la notar presupune plata unui onorariu calculat in functie de valoarea totala a contractului, locatorul va prefera inregistrarea la organele fiscale in locul autentificarii, mai ales in cazul contractelor pe termen lung sau cu o chirie foarte mare.

Problema administratiilor fiscale pana acum consta in lipsa unui proceduri speciale prin care sa se inregistreze astfel de contracte. Un contract de locatiune nu putea dobandi caracter executoriu daca ar fi fost inregistrat ca un simplu inscris, ci trebuia luat in evidenta cu un scop determinat si trecut intr-un registru special.

Iata ca ANAF-ul a rezolvat aceasta problema, si incepand cu 12 ianuarie 2013, orice locator poate inregistra contractele de locatiune incheiate atat cu persoanele fizice, cat si cu persoanele juridice, la organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat ca platitor de taxe si impozite.

Procedura de inregistrare difera putin, dupa cum locatorul este persoana fizica sau juridica. Descrierea procedurii pe larg in Monitorul Oficial.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: