Prima pagină > Drept procesual civil, Modificari legislative > Contractul de comodat poate constitui titlu executoriu

Contractul de comodat poate constitui titlu executoriu

Traim vremurile in care lumea se teme sa mai incheie acte juridice – chiar si cu titlu gratuit – care ar viza folosinta unor imobile, din pricina faptului ca vor reintra cu greu in posesia bunului imobil respectiv.

Credem ca acesta a si fost motivul pentru care Noul Cod Civil atribuie Contractului de Comodat  sau  Imprumutului de folosinta, cum mai este numit, caracterul de Titlu Executoriu, cu indeplinirea unei conditii alternative, si anume: acesta sa fie incheiat fie in forma autentica, de catre un notar public, fie sa fie redactat de catre un avocat si sa poarte o data certa atribuita de catre acesta.

Asadar, Noul Cod Civil reglementeaza in beneficiul comodantului posibilitatea acestuia de a-l executa silit pe comodatar, in caz de nepredare a bunului la scadenta, fara a mai fi nevoie de o actiune in instanta.

Aceasta inseamna ca pentru a pune in executare un astfel de contract e suficienta depunerea lui la Executorul Judecatoresc care, ulterior obtinerii Incheierii de incuviintare a executarii, va putea trece la executarea propriu – zisa.

In masura in care comodatarul a subcontractat  bunul catre un tert, fara a obtine aprobarea prealabila a comodantului, acest tert nu se poate opune executarii, intrucat nu justifica o calitate si nu poate dovedi existenta unui raport juridic valid si opozabil comodantului.

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: