Conflictul dintre doua marci

Domeniul proprietatii intelectuale se afla intr-o continua dezvoltare si evolueaza simultan cu tehnologia si cu dezvoltarea relatiilor economice. Din acest punct de vedere, marca a ajuns sa fie mai mult decat o simpla denumire sau o reprezentare grafica. Este imaginea unei afaceri, o “carte de vizita” importanta si totodata un mijloc eficient de reclama, un instrument de marketing.

Datorita acestor calitati, marca a ajuns sa capete, pentru multe activitati, o valoare enorma. Insa, odata cu aceasta apare si concurenta, si inevitabil si problemele, conflictele, litigiile etc. O marca ce un potential economic major va fi in multe cazuri si o marca disputata.

In mod constant, in jurisprudenta romaneasca, in cazul conflictului dintre doua marci, instantele au apreciat ca inainte de introducerea unei actiuni in contrafacere, trebuie sa se anuleze mai intai marca paratului. Cu alte cuvinte, nu poate fi admisa actiunea in contrafacere, introdusa de titularul unei marci anterior inregistrate impotriva titularului unei marci similare, ulterior inregistrate, inainte de anularea marcii ulterioare.

Logica este cat se poate de simpla: cata vreme marca similara ulterioara nu este anulata, aceasta se bucura, prin puterea legii, de aceeasi protectie ca si marca anterioara, protectie dobandita la inregistrare. Iar in acest caz, s-ar introduce o actiune in contrafacere impotriva unei marci care beneficiaza de protectie, nesocotindu-se dreptul titularului ei.

Exista si opinii contrare acestei solutii adoptate de unele instantele judecatoresti, dar majoritara este solutia argumentata mai sus.

Recent, in februarie 2013, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o hotarare contrara practicii instantelor noastre. Prin aceasta hotarare, care poate fi consultata aici , CJUE a declarat ca dreptul exclusiv al titularului unei marci comunitare de a interzice oricarei terţe persoane de a folosi, in activitatea comerciala, semne identice sau similare cu marca sa, se extinde si asupra unui tert titular al unei marci comunitare ulterior inregistrate, fara a fi necesar ca aceasta din urma marca sa fi fost anterior anulata. Cu alte cuvinte, se poate introduce direct o actiune in contrafacere, fara a mai fi necesar ca in prealabil, sa fie formulata si o actiune in anularea marcii.

Temeiul legal al acestei solutii se regaseste in articolul 9 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 privind marca comunitară.

Prin aceasta solutie, instanta europeana confera titularului unei marci inregistrate anterior o protectie mai eficienta si mai rapida a dreptului sau, considerand in baza principiului prioritatii, ca in conflictul dintre doua marci, marca comunitara anterioara are intaietate în raport cu marca comunitara ulterioara.

Desigur, aceasta solutie a CJUE vizeaza marca comunitara, iar intre dreptul nostru national in materie de marci si reglementarea comunitara a marcilor exista diferente specifice. Totusi, instantele nationale nu vor putea ignora aceasta hotarare a CJUE, care tinde sa schimbe pe viitor solutionarea unor astfel de litigii, si cu atat mai mult nu pot ignora argumentele si rationamentul care au stat la baza acestei hotarari. Ramane insa de vazut cum vor aborda instantele noastre aceste litigii de acum inainte.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: