Prima pagină > Drept procesual civil > Plangerea penala se poate nota in Cartea Funciara?

Plangerea penala se poate nota in Cartea Funciara?

Este o intrebare pe care am primit-o de la o societate care se confrunta cu urmatoarea problema juridica:

“Zilele trecute, unul din angajatii acestei societati, a sustras o suma considerabila de bani din societate. Societatea a facut plangere penala impotriva acestui angajat,  constituindu-se si parte civila pentru suma consistenta de recuperat. Pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti si implicit obtinerea unui titlu executoriu cu privire la recuperarea prejudiciului, am fost intrebata daca se poate nota aceasta plangere in C.F. ?”

Raspunsul ni-l da Noul Cod civil, care la art. 876 alin. 2, prevede ca pot fi inscrise in Cartea Funciara si alte drepturi, fapte sau raporturi juridice, cu conditia sa existe o legatura intre acestea si imobilul cuprins in Cartea Funciara.

Ori,  asa cum rezulta din cazul expus mai sus, aceasta legatura nu exista in speta.

Prin urmare,  in situatia de fata, in opinia mea, calea de urmat este alta, anume aceea a instituirii unui sechestru asigurator ca masura asiguratorie si provizorie care sa aiba ca finalitate indisponibilizarea bunului imobil si / sau mobil al persoanei vinovate, pana la aparitia unui titlu executoriu. A se vedea si noile dispozitii ale Noului Cod de procedura civila, respectiv. art. 951 si urm. din acest nou cod intrat in vigoare la 15.02.2013.  Despre aceasta procedura am mai scris si cu alt prilej, prin urmare, va indic link-ul unde gasiti mai multe informatii in acest sens.

Precizez ca la momentul la care am scris acest articol, Noul Cod de procedura civila nu era intrat in vigoare, prin urmare, trimiterile la dispozitiile art. 951 si urm. se impun in prezent, in cazul in care doriti sa initiati in prezent o astfel de actiune.

Ca si consecinta a introducerii unei astfel de proceduri, puteti solicita instantei, la momentul depunerii Cererii de instituire a sechestrului,  un  Certificat de Grefa, pe care sa il notati de indata, ca si masura asiguratorie,  in Cartea funciara. Va dorim mult succes si asteptam noi provocari!

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: