Prima pagină > Modificari legislative > Noi reguli privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate

Noi reguli privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate

Zilele trecute, am dat un interviu pe tema Legii nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate.

Punctul meu de vedere in extenso, este cel de mai jos:

1.      Ce se va schimba in felul in care actioneaza jucatorii de aici odata cu noile reglementari?

In opinia mea, “jucatorii” de care spuneti,  vor trebui sa-si regandeasca strategiile si mai ales bugetele. Spun asta  intrucat, potrivit noii legi,  amplasamentele destinate montarii mijloacelor de publicitate, aflate in proprietatea sau administrarea unitatilor administrative vor fi inchiriate / concesionate prin licitatie publica. Licitatiile pentru aceste amplasamente se vor organiza pe zone de publicitate sau /si tipuri de mijloace de publicitate, stabilite in conformitate cu noile Regulamente locale de publicitate, care vor trebui elaborate.

Astfel,  in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii nr. 185/2013, respectiv de la data de 08.07.2013, autoritatile administratiei publice locale, au obligatia de  a-si  aproba propriile Regulamente locale de publicitate, prin care urmeaza a se stabili amplasamentele si categoriile de mijloace de publicitate admise, in functie de fiecare categorie de zona in parte.

Iar in termen de 30 de zile de la adoptarea acestor Regulamente locale, se vor identifica  si se vor notifica proprietarii de mijloace de publicitate a caror amplasare nu mai corespunde cu noile reglementari, urmand a se dispune  masuri de conformare si /sau dezafectare.

Prin urmare schimbarile sunt  complexe,  angrenand o serie de consecinte , la care “jucatorii” de care spuneati,  vor trebui sa se conformeze.

2.      La ce sa fie atenti, unde pot aparea problemele cele mai mari?

In opinia mea, in acest moment, si exclusiv pentru proiectele aflate in curs de derulare,   atentia  ”jucatorilor” trebuie sa fie concentrata pe respectarea termenelor certe prevazute in continutul acestor Notificari de conformare si / sau dezafectare, intrucat amenzile sunt mari si variaza intre 10.000 lei si 15.000 lei. Mai mult, in situatiile in care, in termen de 15 zile proprietarii de mijloace de publicitate nu se vor conforma Notificarilor, se poate ajunge la desfiintarea acestora din oficiu, pe cale administrativa, indiferent de categoria de proprietate pe care acestea sunt amplasate, fara emiterea unei autorizatii de desfiintare si fara sesizarea instantelor judecatoresti. Legea  mai precizeaza si faptul ca toate cheltuielile rezultate in urma acestor operatiuni sunt in sarcina proprietarului de mijloace de publicitate si vor fi recuperate ulterior de la acesta, in conditiile legii.

3.      Ce diferente sa ne asteptam sa apara intre reglementarile din diferite parti ale tarii, dat fiind ca se stabilesc si la nivel local?

In primul rand diferente de relocare a amplasamentelor, diferente de costuri pentru inchirierea si sau concesionarea acestora, si nu in ultimul rand diferente de timp efectiv alocat operatiunii de avizare si/sau autorizare.

4.      Ce presupune legea din punct de vedere al aprobarilor necesare?

Spre deosebire de perioada anterioara cand nu exista un cadru legal unitar in materie de publicitate stradala, prin Legea nr. 185/2013 putem vorbi, fara dar si poate, de o reglementare specifica,  de un punct de pornire pentru viitoarele Regulamente locale.

Legea, indiferent de zona de aplicare, face distinctie  acum intre: avize – pentru publicitatea temporara, valabile max. 30 de zile, care se emit pentru amplasarea mijloacelor de publicitate care nu necesita  fundatii  si autorizatii  – pentru proiectele publicitare  de mai mare complexitate din punct de vedere tehnic. 

Av. Adriana Costache (fostă Bangălă)

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: