Prima pagină > Dreptul familiei, Modificari legislative > Prelungirea pensiei de intretinere in lumina NCC

Prelungirea pensiei de intretinere in lumina NCC

In urma desfacerii casatoriei prin divort, instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste, printre altele, si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor minori.

Aceasta obligatie de intretinere se concretizeaza intr-o pensie de intretinere, care se plateste sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul lunar net al parintelui care datoreaza intretinere.

Avand in vedere ca parintii sunt obligatii in solidar la intretinerea copilului lor minor, intinderea obligatiei de intretinere ce revine fiecarui parinte poate fi stabilita de catre acestia prin invoiala. In caz de neintelegere, cuantumul pensiei de intretinere, precum si felul si modalitatea de plata se stabilesc de instanta de tutela pe baza unui raport de ancheta psihosociala (art. 499 NCC)

Desi obligatia de intretinere a parintilor inceteaza, de regula, la implinirea varstei de 18 ani a copilului, in situatia in care copilul devenit major isi continua studiile, obligatia de intretinere a parintilor subzista pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.

In aceste conditii, daca unul dintre parinti refuza sa acorde intretinere copilului devenit major, copilul trebuie sa introduca o actiune in instanta prin care sa solicite obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor. Odata cu introducerea actiunii, va trebui sa faca si dovada continuarii studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani.

Conform dispozitiilor Noului Cod Civil, instanta competenta pentru solutionarea cererii de obligare a parintelui la plata pensiei de intretinere este instanta de tutela, iar potrivit art. 114 NCPC, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul Civil in competenta instantei de tutela si de familie se solutioneaza de instanta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana ocrotita, respectiv copilul.

Prin urmare, pentru ca o astfel de actiune sa fie admisa, este necesar ca majorul, in calitate de reclamant, sa faca dovada continuarii studiilor dupa implinirea majoratului, precum si dovada faptului ca nu se poate intretine din munca sau din bunurile sale (art. 524 NCC).

Daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere are mai multi copii in ingrijire si nu poate plati catre toti cei indreptatiti sa o ceara, instanta de tutela, tinand cont de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta de tutela va stabili si modul in care se imparte intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi (art. 523 NCC).

Prealabil introducerii cererii de chemare in judecata, este obligatoriu ca partile sa participe la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, contributia parintilor la intretinerea copiilor fiind un conflict de familie care poate fi rezolvat  si prin mediere.

George Achim, consilier juridic

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: