Prima pagină > Drept procesual civil > Cazul Domnului P si aplicarea gresita a legii

Cazul Domnului P si aplicarea gresita a legii

Domnul P, cetatean roman plecat de cativa ani in Italia, ne-a scris expunandu-ne situatia cu care acesta se confrunta si cerandu-ne un sfat juridic. Domnul P, revolutionar, participant la evenimentele din decembrie 1989, a fost improprietarit, ca urmare a faptelor sale deosebite din timpul revolutiei,  cu o suprafata de 1000 mp de teren extravilan. Insa la scurt timp, din aceasta suprafata a pierdut 500 mp ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a Titlului sau de Proprietate, rezultat al unor suprapuneri de teren in aceeasi zona in care dansului i se constituise noul drept de proprietate.

Din aceasta cauza a pornit o actiune in instanta, prin care cerea sa fie repus in posesie cu suprafata de 500 mp de teren pe care o pierduse prin instanta. Dupa mai multe amanari, la ultimul termen de judecata, dosarul sau a fost suspendat de catre instanta, intrucat Comisia Locala si Comisia Judeteana de fond funciar au invocat dispozitiile art. 7 din noua Lege nr. 165/2013.

Ne intreaba ce poate face in aceasta situatie?

Stimate Domnule P,

Va informam ca Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, a intrat in vigoare in luna mai  a anului 2013.

Potrivit acestei legi, dupa ce procesul de inventariere a terenurilor agricole si forestiere care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate se finalizeaza (si trebuia finalizat la sfarsitul anului 2013) se poate trece la retrocedarile propriu-zise.

Cu toate acestea, intreg procesul a fost amanat cu inca 6 luni prin OUG nr. 115/2013, publicata in Monitorul Oficial la 24 decembrie 2013, si intrata in vigoare la aceeasi data.

Articolul 7  din aceasta lege, despre care faceti vorbire, intr-adevar, prevede ca până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar.

Ori, in cazul Dvs., Domnule P,  consideram ca, Legea nr. 165/2013 nu se poate aplica intrucat aceasta lege se refera la imobilele preluate abuziv in perioada regimului comunist, iar terenul de 1000 mp a fost dobandit de Dvs, asa cum spuneati, prin constituire de drepturi, in calitate de revolutionar al Revolutiei de la 1989, deci, in temeiul unui drept stabilit prin Legea nr. 341/2004 a recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, si prin urmare,  aceasta lege nu are nicio legatura cu imobilele nationalizate in perioada regimului comunist.

Mai mult, consideram ca, si in situatia in care solicitarea Dvs. s-ar fi incadrat in categoriile de cereri mentionate in Legea nr. 165/2013, activitatea de inventariere a terenurilor desfasurata in prezent de Comisiile Locale si  Judetene de fond funciar, nu le-ar fi impiedicat pe acestea sa ia parte la un proces nefinalizat inca, ca in cazul Dvs.,  intrucat pana la ramanerea defintiva a hotararii ce s-ar fi dat in cauza, ele nu sunt  obligate la vreo procedura administrative de eliberare a vreunui titlu de proprietate sau de punere in posesie a vreunui teren.

Ori, in speta de fata, nu este vorba de o procedura administrativa propriu – zisa, ci de o procedura contencioasa mai intai, in cadrul careia intentia Dvs. era si este tocmai obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive, prin care sa vi se recunoasca mai intai dreptul de proprietate pierdut, urmand ca ulterior sa puteti pune in executare aceasta hotarare, iar printr-o procedura administrativa, sa puteti ceare eliberarea unui nou titlu de proprietate pentru diferenta de 500 mp pierduti prin instanta, asa cum am aratat mai sus.

Prin urmare, recomandarea noastra pentru Domnul P, in cazul de fata, este ca dansul sa faca recurs impotriva Incheierii prin care i s-a suspendat procesul, invocand motivele de mai sus si cerand reluarea si continuarea judecatii, motivele de suspendare invocate, nefiind aplicabile in cazul sau.

Recursul se poate declara cat timp dureaza suspendarea procesului, legea  nementionand un termen expres inauntrul caruia acesta poate fi formulat. De altfel,  legea prevede ca nici Incheierea de suspendare nu se comunica, astfel incat sa poata curge un termen fix de a promova recurs, fapt ce prespune ca recursul poate fi declarant oricand.

Va dorim mult succes in promovarea acestui recurs si va asteptam cu noi intrebari, ori de cate ori aveti vreo nelamurire  de ordin juridic.

Av. Adriana Costache

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

 

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: