Prima pagină > Proprietate intelectuala > “Furtul” de fotografii – incalcare flagranta a dreptului de proprietate intelectuala!

“Furtul” de fotografii – incalcare flagranta a dreptului de proprietate intelectuala!

Tot mai multi fotografi, amatori sau profesionisti, se confrunta astazi cu un “furt” la scara larga a fotografiilor expuse on-line. Acest “furt” este comis, fie de catre comercianti fie chiar de persoane fizice, care folosesc apoi fotografiile “furate” in diverse publicatii, site-uri, promotii etc.

Intrucat multi se ghideaza dupa principiul “ce-i pe net e gratis”, putini cunosc faptul ca preluarea si utilizarea unei fotografii, fara acordul autorului sau detinatorului acesteia, intra sub incidenta legii, mai exact a Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, care prevede expres in art. 7 lit. f ca “operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei … constituie obiect al dreptului de autor”

Retinem in acest sens si faptul ca drepturile autorului unei opere, fie ea si fotografica – mentionate in art. 12: “Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii” – sunt garantate de lege.

– Ce poate face autorul unei fotografii “furate” ?

Potrivit art. 13: “Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice (printre altele) reproducerea, distribuirea, comunicarea publica a operei”.

Prin urmare, in lumina acestui articol, autorul unei fotografii “furate” poate actiona prin orice mijloc si pe orice cale legala, in apararea dreptului sau de autor.

Mai mult decat atat, legea prevede, la art. 139: “Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.”

Mentionam si sanctiunile – amenda sau inchisoarea – aplicate pentru incalcarea dispozitiilor legii privind drepturile de autor si drepturile conexe, cuprinse in art. 140 – art. 141, mai exact : Inchisoare de la o luna la un an sau amenda pentru reproducerea sau distribuirea operei fara acordul titularului, precum si inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda pentru fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, in intregime sau in parte, opera unui alt autor si o prezinta ca o creatie intelectuala proprie.

– Ce pot face autorii de fotografii pentru protectia operelor lor?
Fotografia, ca si orice alta opera, trebuie semnata, pentru a fi cunoscut autorul. In acest sens se poate folosi un watermark, insa unul care sa nu poata fi inlaturat cu usurinta. Spre exemplu, un watermark mic, pus in coltul fotografiei, poate fi taiat (crop) spre deosebire de unul central, care nu poate fi inlaturat fara a afecta integritatea imaginii. Daca cineva va dori sa cumpere fotografia pentru a o utiliza in scopuri comerciale, va primi varianta fara watermark.

In felul acesta, “hotul” nu va putea invoca faptul ca nu a cunoscut autorul fotografiei, in plus, va putea fi “prins” mai usor. Asta nu inseamna insa ca, reproducerea unei fotografii nesemnate, nu incalca drepturile autorului. Orice fotografie are un autor, intrucat nu se realizeaza singura, iar autorul beneficiaza de protectia legii, asa cum am aratat mai sus.

Pentru mai multe detalii, ne puteti scrie, urmand sa primiti raspunsuri punctuale, raportat la starea de fapt cu care va confruntati.

Av. Adriana Costache

Baroul Bucureşti

Părerile de pe acest blog reprezintă viziunea Jurisdinamica.ro. Orice feedback din partea dvs. este binevenit aici sau pe avocat@jurisdinamica.ro

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: